ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Προσαρμόζουμε πάντα της διατροφικές μας συνήθειες σύμφωνα με τις οδηγίες διατροφολόγου και δεν επιλέγουμε τα μενού μας ανεξέλεγκτα.
Όσοι ακολουθούν ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο, εφαρμόζουν τις συνταγές του ιστολογίου με δική τους ευθύνη.




Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

ΣΑΛΕΠΙ


Σαλέπι
Το σαλέπι παρασκευάζεται από την ρίζα μίας αυτοφυούς ορχιδέας που ευδοκιμεί στις πλαγιές της Πίνδου.
Αυτό το χειμερινό ρόφημα που παρασκευάζεται από την σκόνη αποξηραμένης ρίζας του φυτού θεωρείται θρεπτικό και μαλακτικό για τον ερεθισμένο λαιμό.
Στις ορχιδέες αυτές και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες αναφέρονται, ο Ιπποκράτης, ο Ασκληπιός, ο Θεόφραστος, αλλά και ο Γαληνός.
Περιέχει αρκετό άμυλο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρασκευάζουμε ένα πηχτό αφέψημα αναμεμιγμένο με μέλι ή ζάχαρη.
Το «στολίζουμε» με σκόνη κανέλας και πιπερόριζας για περισσότερα αρώματα και για ενίσχυση των θεραπευτικών ιδιοτήτων του.
Είναι επίσης μία από τις τρεις επιλογές υλικών για την Παρασκευή του παγωτού ΄΄Καϊμάκι΄΄.
Το ρόφημα του σαλεπιού τιμάται δεόντως από τους κατοίκους πολλών χωρών της Βορείου Αφρικής, της Αραβίας αλλά και σε πολλές Ασιατικές χώρες έως και την Κωνσταντινούπολη.
Στην λαϊκή παράδοση το φυτό αυτό ονομάζεται σερνικοβότανο, γιατί πίστευαν ότι αν ο μέλλων πατέρας έτρωγε μεγάλους βολβούς σαλεπιού θα γεννιόνταν αρσενικό παιδί.
Το αυθεντικό ρόφημα από σαλέπι είναι διάφανο σαν το νερό. Η θολότητα του ροφήματος ίσως να υποδεικνύει ανάμειξη με πρόσθετα βελτιωτικά.
Σήμερα το βρίσκουμε στα ράφια των super markets συσκευασμένο σε φακελάκια.Το πίνουμε εφόσον πρώτα το διαλύσουμε σε καυτό νερό.

Δείτε στο βίντεο τον μάστορα να σερβίρει το σαλέπι.


Video & montaz by Vasileios

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες

Δημοφιλείς αναρτήσεις