ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Προσαρμόζουμε πάντα της διατροφικές μας συνήθειες σύμφωνα με τις οδηγίες διατροφολόγου και δεν επιλέγουμε τα μενού μας ανεξέλεγκτα.
Όσοι ακολουθούν ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο, εφαρμόζουν τις συνταγές του ιστολογίου με δική τους ευθύνη.




Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

ΣΠΛΗΝΑ ΓΕΜΙΣΤΗ

Μία συνταγή που έχουν γευτεί οι παλαιότερες γενιές.

           Υλικά:
  • 1 Σπλήνα μοσχαρίσια και χαραγμένη για γέμισμα από τον χασάπη
  • 1 Ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 Ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 Φλυτζανάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 Κούπα ρύζι
  • 1 Μικρό καρότο ψιλοτριμμένο
  • 1 κούπα κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 5 Σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
  • 2 Κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 Ποτήρι ηλιέλαιο
  • 1 Ποτήρι ξίδι
  • Αλάτι και πιπέρι
          Εκτέλεση:
  • Κόβουμε με ένα μαχαίρι τη σπλήνα σε κομμάτια 8-10 εκατοστών πλάτος.
  • Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μας εκτός από το ξύδι καλά και γεμίζουμε με αυτά τα κομμάτια της σπλήνας.
  • Τοποθετούμε  στην εστία της κουζίνας ένα πλατύ τηγάνι και ρίχνουμε ένα ποτήρι ηλιέλαιο.
  • Όταν το λάδι ζεσταθεί αρκετά προσθέτουμε στο τηγάνι τα γεμιστά κομμάτια της σπλήνας σοτάροντας τα και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Ακολούθως ρίχνουμε στο τηγάνι το ξύδι προσέχοντας να μην πεταχτεί το λάδι και καούμε.
  • Αφήνουμε να βράσει για περίπου 2-3 λεπτά.
  • Κατεβάζουμε το τηγάνι από την εστία και τοποθετούμε ένα, ένα τα κομμάτια της γεμιστής σπλήνας σε μία καθαρή κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε και όποια υλικά από τη γέμιση περίσσεψαν στην κατσαρόλα.
  • Ρίχνουμε μισό ποτήρι ελαιόλαδο και μισό ποτήρι ξύδι.
  • Προσθέτουμε νερό στην κατσαρόλα μέχρι να σκεπαστεί το φαγητό.
  • Βράζουμε για μία περίπου ώρα και ένα τέταρτο μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να μείνει μία σάλτσα.
          Tips:

  • Μπορούμε να γεμίσουμε τη σπλήνα χωρίς να την κόψουμε σε κομμάτια και να την ψήσουμε σε φούρνο στους 200 ℃  προσθέτοντας λίγο νεράκι στο ταψί και την περίσσια γέμιση.
  • Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται τηγάνισμα η σπλήνα και τοποθετείται ωμή στο φούρνο.


              Vasileios cooking

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες

Δημοφιλείς αναρτήσεις