ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Προσαρμόζουμε πάντα της διατροφικές μας συνήθειες σύμφωνα με τις οδηγίες διατροφολόγου και δεν επιλέγουμε τα μενού μας ανεξέλεγκτα.
Όσοι ακολουθούν ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο, εφαρμόζουν τις συνταγές του ιστολογίου με δική τους ευθύνη.




Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

ΣΠΙΤΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΠΟΜΟΝΤΟΡΟ

Λόγω της πυκνότητας που έχει αλλά και του τρόπου παρασκευής, θυμίζει γευστικά τον πελτέ.
Κρατάει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και γεύση εν σχέσει με τις βρασμένες ντομάτες.
Η προσθήκη της σε ζυμαρικά, λαδερά, κρεατικά ή και θαλασσινά θα βελτιώσει στο έπακρον τη νοστιμιά και τα αρώματα των συνταγών σας.
Χρόνος παρασκευής 1 έως 2 ώρες (ανάλογα με την ποσότητα που θέλετε).
Οι υπαίθριες ντομάτες όσο πλησιάζει το φθινόπωρο γίνονται πιο γλυκιές και περιέχουν λιγότερο χυμό και περισσότερη σάρκα..

           Υλικά:
  • Ντομάτες πομοντόρο ή άνυδρες, των μηνών Αυγούστου ή Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου, όσες θέλετε 
  • (Στη συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποίησα ντομάτες πομοντόρο)
  • Επιλέγουμε ντομάτες χωρίς πολλά ζουμιά αλλά με περισσότερη σάρκα
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι 
  • Σκελίδες σκόρδου προαιρετικά
          Εκτέλεση:
  • Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση ξεκινώντας από το μέρος του κοτσανιού μέχρι την πίσω πλευρά τους.
  • Αφαιρούμε το σημείο του κοτσανιού και τυχόντα λευκά σημεία τους.
  • Βγάζουμε με ένα κουταλάκι τα σπόρια της κάθε ντομάτας.
  • Τους σπόρους που αφαιρέσαμε με το αμνιακό τους και τυχόν υπολείμματα ντομάτας μπορούμε να τα σουρώσουμε και να προσθέσουμε το ζουμί τους στο ταψί με τις ντομάτες.
  • Αλατίζουμε ή και πιπερώνουμε τη σάρκα τους.
  • Το αλάτι θα βοηθήσει στην αποστράγγιση της ντομάτας από τα υγρά της κατά το ψήσιμο.
  • Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί με το μέρος της φλούδας τους προς τα επάνω.
  • Αν θέλουμε προσθέτουμε στο ταψί και κομμάτια από σκελίδες σκόρδου.
  • Ραντίζουμε ελαφρά όλες τις κομμένες ντομάτες και τα σκόρδα με ελαιόλαδο.
  • Τις ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι η φλούδα τους να πάρει χρώμα σκούρο ελαφρύ.
  • Τα περισσότερα ζουμιά από τις ντομάτες έχουν αποστραγγιστεί και εξατμιστεί κατά το ψήσιμο.
  • Μετά το ψήσιμο βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε τις ντομάτες να κρυώσουν.
  • Ακολούθως αφαιρούμε από τις ψημένες ντομάτες τις φλούδες τους. Η φλούδα σε μία ψημένη ντομάτα αφαιρείται πολύ εύκολα.
  • Στήνουμε το ταψί με μία ελαφριά κλήση ούτως ώστε να αποστραγγιστεί και το υπόλοιπο των ζουμιών που ίσως παραμένουν στις ψημένες ντομάτες.
  • Αναδεύουμε τις ξεφλουδισμένες ντομάτες και τα σκόρδα σε ένα μπλέντερ για να γίνουν ένας ομοιογενής πολτός.

           Αποθήκευση:
  • Αποθηκεύουμε τον πολτό της σάλτσας σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα προσθέτοντας στην επιφάνεια του κάθε πολτού λίγο ηλιέλαιο.
  • Τοποθετούμε τα βάζα στο ψυγείο.
  • Εναλλακτικά μπορούμε να αποθηκεύσουμε μέρος της σάλτσας σε σακουλάκια τροφίμων ανά μερίδες χωρίς να προσθέσουμε λάδι.
  • Τοποθετούμε τα σακουλάκια σφραγισμένα στον καταψύκτη.
           Tips:
  • Χρησιμοποιήστε τη νόστιμη αυτή σάλτσα σε συνταγές για κοκκινιστά φαγητά.
  • Αλείψτε μία φέτα ψωμί ή μία φρυγανιά με λίγο από τον πολτό της σάλτσας και απολαύστε τον με τυρί φέτα ή και ελιές.
  • Μην προσθέτετε μυρωδικά στον πολτό της σάλτσας κατά την παρασκευή του για να έχετε μετά περισσότερες επιλογές γεύσεων ανάλογα με την συνταγή σας.
  • Τα βαζάκια με μεταλλικό καπάκι δεν θα τα συνιστούσα για την αποθήκευση τροφίμων επειδή το μεταλλικό τους καπάκι είναι καλυμμένο εσωτερικά με πλαστικό.
  • Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τοξικές ενώσεις του να μεταφερθούν στο φαγητό που θα αποθηκεύσουμε στο βαζάκι.
  • Επιλέγετε βαζάκια με γυάλινο καπάκι που σφραγίζει στο βάζο με λαστιχένια φλάντζα. Η φλάντζα αυτή δεν έρχεται σε επαφή με το αποθηκευμένο φαγητό.
           Vasileios

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες

Δημοφιλείς αναρτήσεις