ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Προσαρμόζουμε πάντα της διατροφικές μας συνήθειες σύμφωνα με τις οδηγίες διατροφολόγου και δεν επιλέγουμε τα μενού μας ανεξέλεγκτα.
Όσοι ακολουθούν ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο, εφαρμόζουν τις συνταγές του ιστολογίου με δική τους ευθύνη.




Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Η ΣΥΝΤΑΓΗ & Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ☆ (Εν συντομία)


  • Την εποχή που ο Άγιος Βασίλειος διακονούσε ως επίσκοπος Καισαρείας, ο τοπικός άρχοντας απαίτησε την συλλογή των κοσμημάτων και χρυσών νομισμάτων από τους κατοίκους της πόλης για την οικονομική ενίσχυση του κυβερνείου του.
  • Μαθαίνοντας τα κακά μαντάτα ο Άγιος συγκέντρωσε τον πλούτο των πολιτών στην επισκοπή για να τον διαφυλάξει από τις αδηφάγες προθέσεις του άρχοντα.
  • Προσευχήθηκε δε στον Θεό ώστε να ανατραπεί αυτή η άδικη φορολογική επιδρομή.
  • Ο Θεός εισάκουσε τις προσευχές του και εμπόδισε αυτή την ενέργεια.
  • Έχοντας προστατευμένο ο Άγιος Βασίλειος τον πλούτο του λαού στην επισκοπή και μετά το αίσιο τέλος του συμβάντος δεν ήξερε σε ποιόν ανήκει το κάθε χρυσό αντικείμενο.
  • Για να υπάρξει μέση λύση στο πρόβλημα έδωσε εντολή στις μαγείρισσες που τον βοηθούσαν στο έργου του να παρασκευάσουν γλυκά καρβελάκια και σε κάθε ένα από αυτά έκρυψε ισομερώς τα χρυσά.
  • Μοίρασε δε στον λαό όλα αυτά τα γλυκόψωμα και ο κάθε ιδιοκτήτης κατ'  αυτό τον τρόπο παρέλαβε τα αντίστοιχα σε αξία κοσμήματα.
  • Από αυτό το περιστατικό λοιπόν καθιερώθηκε η Βασιλόπιτα, παίρνοντας την ονομασία της από το όνομα του Αγίου Βασιλείου.
  • Συνηθίζεται δε στις ημέρες μας να βάζουμε μέσα στην «πρώτη πίτα του έτους» και κάποιο φλουρί ή άλλο χρυσό νόμισμα. 
  • Ορισμένοι Κωνσταντινουπολίτες ζαχαροπλάστες έχουν το έθιμο να πιέζουν την επιφάνεια της Βασιλόπιτας με μία στρογγυλή σφραγίδα η οποία έχει ανάγλυφο σκάλισμα της μορφής του Αγίου Βασιλείου και έτσι αποτυπώνεται η μορφή του στην Βασιλόπιτα.
                 Επιμέλεια χρονογραφήματος Vasileios
 

Δείτε μία εύκολη και νόστιμη συνταγή της Βασιλόπιτας
στο βίντεο

Πηγή από το κανάλι: https://bit.ly/To_Kanali_Moy

 Τα υλικά της συνταγής: 

  • Ζάχαρη κρυσταλλική: 400 γραμμάρια
  • Αυγά: 5
  • Βούτυρα αγελάδος: 250 ml, (λιωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου)
  • Κανέλα τριμμένη: 1,5 κουταλιά της σούπας
  • Γαρύφαλλο τριμμένο: μισό κουταλάκι του γλυκού
  • Τζίντζερ (πιπερόριζα) τριμμένη: ένα κουταλάκι του γλυκού
  • Ξύσμα φλούδας πορτοκαλιών: από τα πορτοκάλια που στύψαμε
  • Χυμό από φρέσκα πορτοκάλια: 250 ml
  • Μπέικιν πάουντερ: 2 κουταλάκια του γλυκού
  • Αλεύρι Φάριν απ: 500 γραμμάρια (κοσκινισμένο)
  • Σταγόνες σοκολάτας: 150 γραμμάρια (αλευρωμένες)

Ψήνουμε το μίγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψί Νο 28 με αναμμένες αντιστάσεις του φούρνου στους 170 - 175 βαθμούς κελσίου, για 50 - 55 λεπτά.

 Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα μυρωδικά της Βασιλόπιτας (κανέλα, γαρύφαλλο και τζίντζερ), με μαστίχα , μαχλέπι και βανίλια.

  • Κατ΄ επιλογή μπορούμε να διακοσμήσουμε την επιφάνεια της πίτας: Με λευκή ή μαύρη σοκολάτα, με γλασέ, ζαχαρόπαστα ή ζάχαρη άχνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες

Δημοφιλείς αναρτήσεις