ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Προσαρμόζουμε πάντα της διατροφικές μας συνήθειες σύμφωνα με τις οδηγίες διατροφολόγου και δεν επιλέγουμε τα μενού μας ανεξέλεγκτα.
Όσοι ακολουθούν ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο, εφαρμόζουν τις συνταγές του ιστολογίου με δική τους ευθύνη.




Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

Λαγάνα, ο άζυμος άρτος της Καθαράς Δευτέρας- Η ιστορία και η συνταγή της



  Λίγα λόγια για την ιστορία της άζυμης λαγάνας:
Η λαγάνα είναι ο άζυμος άρτος χωρίς την προσθήκη διογκωτικών ουσιών (μαγιά κ.λ.π.) στο μείγμα της ζύμης της.
Παρασκευάζεται και ψήνεται  με παραδοσιακό τρόπο στην Ελλάδα μόνο μια μέρα του χρόνου, την Καθαρά Δευτέρα.
Το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό "λάγανον", μια πλακωτή ζύμη που παρασκευάζεται από αλεύρι και νερό και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.
Η λαγάνα αναφέρεται ως έδεσμα σε πολλά κείμενα της Αρχαιότητας.
Ένα από αυτά είναι οι Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, όπου αναφέρεται η φράση λαγάνα πέττετται δηλαδή λαγάνες γίνονται.
Στην ορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοση μας θυμίζει  την έξοδο των Ισραηλιτών  από την Αίγυπτο και την ελευθερία τους από την σκλαβιά του Φαραώ  ενώ σε εμάς θυμίζει την έξοδο από τη χώρα των αμαρτιών μας  προς την χώρα της αναμαρτησίας διότι εμείς, πορευόμεθα  προς Καινόν Πάσχα δηλαδή προς τον Νέο Πάσχα της Καινής Διαθήκης, ενώ οι Εβραίοι γιόρταζαν το Παλαιόν Πάσχα (της Παλαιάς Διαθήκης).
Το δικό μας νέο Πάσχα είναι η Λαμπρή και μέσα από την εορτή της Λαμπρής που αναστήθηκε ο Χριστός  λαμπρύνεται η ψυχή μας  περνώντας έτσι  από την σκλαβιά της αμαρτίας  στην ελευθερία του Χριστού.
Σε αυτό θα μας βοηθήσει η νηστεία (νη + εσθίω σημαίνει δεν τρώγω) της σαρακοστής αλλά και όλες οι υπόλοιπες νηστείες του έτους.

            Υλικά για την άζυμη λαγάνα:
  • 2 Ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσης
  • 1 Κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 Κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλάκια ταχίνι διαλυμένο σε ενάμιση ποτήρι νερό

            Εκτέλεση συνταγής:
  • Σε μία λεκανίτσα αδειάζουμε το αλεύρι, το αλάτι κσι την ζάχαρη
  • Αναμειγνύουμε αυτά τα τρία υλικά καλά με ένα κουτάλι
  • Ανοίγουμε  στο κέντρο του αλευριού μία λακουβίτσα

  • Ριχνουμε σταδιακά το νερό με τοδιαλυμένο ταχίνι
  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί μία ομοιογενής ζύμη
  • Ζυμώνουμε με το χέρι για 10 λεπτά
  • Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό
  • Όταν είναι έτοιμη η ζύμη την αφήνουμε σκεπασμένη να ξεκουραστεί για τρεις ώρες
  • Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι
  • Τινάζουμε το αλεύρι που δεν έχει κολλήσει στον πάτο του ταψιού.
  • Απλώνουμε την ζύμη της λαγάνας δίνοντάς της σχήμα οβάλ

  • Βρέχουμε με μέλι δυαλημένο σε νερό ή ζαχαρόνερο την επιφάνειά της και την πασπαλίζουμε με σουσάμι
  • Πιέζουμε ελαφρά το σουσάμι στην επιφάνεια της ζύμης με τα δάκτυλά μας δημιουργόντας λακουβάκια
  • Ψήνουμε στον αέρα του φούρνου με θερμοκρασία 180 – 190 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσει η λαγάνα μας (30 – 40 λεπτά περίπου).
  • Πριν κόψουμε την λαγάνα την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
            Καλή καθαρά Δευτέρα και καλή Σαρακοστή
        Vasileios

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες

Δημοφιλείς αναρτήσεις