ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Προσαρμόζουμε πάντα της διατροφικές μας συνήθειες σύμφωνα με τις οδηγίες διατροφολόγου και δεν επιλέγουμε τα μενού μας ανεξέλεγκτα.
Όσοι ακολουθούν ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο, εφαρμόζουν τις συνταγές του ιστολογίου με δική τους ευθύνη.




Σάββατο 1 Ιουνίου 2019

Σταρένιο καρβέλι σε σχήμα χελώνας

Τεμαχισμός άρτου χωρίς μαχαίρι.
Βαθμός δυσκολίας για αρχαρίους 8.

           Υλικά παρασκευής:
  • 800 Γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 200 γραμμάρια που προσθέτουμε όταν χρειαστεί κατά την διαδικασία του ζυμώματος  και για το αλεύρωμα χεριών και λαδόκολας
  • 1 Φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 2 Κουταλάκια ζάχαρη για τα ένζυμα της μαγιάς
  • 2 Κουταλάκια αλάτι για τη γεύση
  • Νερό χλιαρό τόσο, όσο ζητήσει η ζύμη
            Εκτέλεση:
  • Σε μία λεκανίτσα αδειάζουμε 800 γραμμάρια αλεύρι.
  • Ανοίγουμε στη μέση του μία λακκούβα και ρίχνουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη.
  • Ανακατεύουμε όλο το μείγμα καλά με ένα κουτάλι.
  • Ρίχνουμε και το αλάτι και συνεχίζοντας το καλό ανακάτεμα.
  • Ανοίγουμε πάλι στη μέση του μίγματος μία λακκούβα και ρίχνουμε μισή κούπα νερό.
  • Σπρώχνουμε το αλεύρι από τις άκρες προς το νερό.
  • Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι για να δημιουργηθεί η ζύμη.
  • Προσθέτουμε νερό μέχρι να δέσει το ζυμάρι.
  • Αν γίνει πολύ αραιό συμπληρώνουμε λίγο αλεύρι.
  • Συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια μας, εφόσον τα έχουμε αλευρώσει.
  • Όταν η ζύμη δεν κολλάει στα δάκτυλα των χεριών την τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με αλευρωμένη λαδόκολλα και του δίνουμε το σχήμα που θέλουμε.
  • Τοποθετούμε το ταψί σκεπασμένο με μία λαδόκολλα σε ζεστό φούρνο, στους 50 ℃.
  • Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για 30 - 45 λεπτά περίπου.
  • Όταν είναι έτοιμο βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και με μία πλατιά σπάτουλα ζαχαροπλαστικής βρεγμένη πιέζουμε σε βάθος την επιφάνεια της ζύμης σχηματίζοντας τετράγωνα σχήματα.
  • Ψήνουμε το ψωμί στους 190 ℃ μέχρι η επιφάνεια του πάρει ένα χρυσό χρώμα.
  • Όταν ψηθεί το βγάζουμε από το φούρνο και ψεκάζουμε την επιφάνειά του με ελάχιστο νερό.
  • Το σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα μέχρι να κρυώσει.

              Tips:
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή του ψωμιού οποιοδήποτε αλεύρι της αρεσκείας μας ή ένα μείγμα αλεύρων.
  • Αν θέλουμε περισσότερο άρωμα προσθέτουε στην επιφάνεια του ψωμιού σησάμι εφόσον την έχουμε νοτίσει με λίγο νερό προηγουμένως για να κολλήσει.
  • Ενσωματώνοντας διάφορα μυρωδικά (γλυκάνισο, ρίγανη, ελιές, σταφίδες κ.λ.π.)μαζί με τα βασικά υλικά της ζύμης κατά το ζύμωμα θα έχουμε αρωματισμένο ψωμί.
  • Για το χάραγμα της ζύμης εναλλακτικά, αν δεν έχουμε σπάτουλα, χρησιμοποιούμε μεγάλο μαχαίρι. 
             Vasileios

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες

Δημοφιλείς αναρτήσεις