ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Προσαρμόζουμε πάντα της διατροφικές μας συνήθειες σύμφωνα με τις οδηγίες διατροφολόγου και δεν επιλέγουμε τα μενού μας ανεξέλεγκτα.
Όσοι ακολουθούν ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο, εφαρμόζουν τις συνταγές του ιστολογίου με δική τους ευθύνη.




Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Σπιτικό προζύμι και τα μυστικά του


Με λίγο αλεύρι και νερό φτιάχνεις το δικό σου σπιτικό προζύμι, πολύ εύκολα και χωρίς κόπο. Όλα τα μυστικά του προζυμιού, με οδηγίες βήμα βήμα, πληροφορίες για τα αλεύρια, το χρόνο ωρίμανσης, τη διατήρηση υγιούς προζυμιού και πως να το χρησιμοποιήσεις για να φτιάχνεις καρβέλια όπως παλιά, μυρωδάτα και γευστικά!
Στο βίντεο περιλαμβάνονται πληροφορίες, για τα οφέλη του προζυμιού στον οργανισμό μας, τι είναι και πως σχηματίζεται η γλουτένη και άλλα πολλά! Είμαι σίγουρη ότι θα καταλάβεις την σημαντική αξία του προζυμιού στις παρασκευές σου με αλεύρι και θα δοκιμάσεις να φτιάξεις και εσύ το πρώτο σου προζύμι με επιτυχία! * * * * * * * Δες εδώ συνοπτικά τη διαδικασία * * * * * * * ______Υλικά: Αλεύρι κίτρινο (από σκληρό σιτάρι) και νερό βρύσης ______Τρόπος παρασκευής: Χρησιμοποιήστε ως μέτρο μέτρησης για το αλεύρι 1 κ.σ. γεμάτη. Στο βίντεο ξεκίνησα το πρώτο στάδιο με 6 κ.σ. (περίπου 100 γρ.) και σε κάθε επόμενο στάδιο πρόσθετα συν μια κουταλιά της σούπας. Συνεπώς υπολογίστε ότι θα χρειαστείτε συνολικά περίπου 600 γρ. αλεύρι. Νερό όσο πάρει το αλεύρι ώστε να αποκτά σε κάθε στάδιο την υφή που σας περιγράφω και σας δείχνω και στο βίντεο. Μπορείτε να πειραματιστείτε με τη μισή ποσότητα αλεύρι και πάλι το προζύμι θα είναι αρκετό για ζύμωμα ψωμιού. 1ο Στάδιο (1η μέρα): Ανακατεύετε 6 κ.σ. αλεύρι και νερό τόσο όσο να αποκτήσει το μείγμα υφή πηχτού χυλού. Ανακατεύετε το μείγμα 4 - 5 φορές την ημέρα. Το επόμενο στάδιο θα είναι μετά από 1 ή 2 μέρες ανάλογα τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. 2ο Στάδιο (3η μέρα): Το μείγμα έχει αραιώσει και έχουν εμφανιστεί μικρές φυσαλίδες, κάτι σαν αφρός. Προσθέτουμε 7 κ.σ. αλεύρι και νερό τόσο όσο να αποκτήσει και πάλι το μείγμα υφή πηχτού χυλού όπως στο πρώτο στάδιο. 3ο Στάδιο (4η μέρα): Οι φυσαλίδες είναι εμφανώς περισσότερες και μεγαλύτερες, το μείγμα φαίνεται πιο ανάλαφρο, δεν είναι νερουλό όπως στο 2ο στάδιο. Προσθέτουμε 8 κ.σ. αλεύρι και νερό τόσο όσο να αποκτήσει υφή πιο πηχτού χυλού από το προηγούμενο στάδιο, σχεδόν σαν αραιό ζυμάρι. 4ο Στάδιο (5η μέρα): Το μείγμα έχει διογκωθεί, μοιάζει με κυψελωτό σφουγγάρι και μυρίζει πιο έντονα. Προσθέτουμε 9 κ.σ. αλεύρι και νερό τόσο όσο να αποκτήσει την ίδια σφιχτή υφή με το προηγούμενο στάδιο, σχεδόν σαν αραιό ζυμάρι. 5ο Στάδιο (6η μέρα): Εάν το μείγμα έχει φουσκώσει, η επιφάνειά του είναι λεία με τρύπες, έχει κυρτότητα στις άκρες και η οσμή του είναι έντονα όξινη το προζύμι σας είναι έτοιμο! Εάν δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά συνεχίστε το τάισμα για άλλη μια φορά. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Πως χρησιμοποιούμε το προζύμι για να ζυμώσουμε ψωμί με 1 κιλό αλεύρι. Το νεαρό προζύμι είναι αδύναμο και τα ψωμιά θέλουν περισσότερο χρόνο να φουσκώσουν. Για 1 κιλό αλεύρι χρειαζόμαστε από 100 έως 150 γρ. προζύμι ανάλογα τη δύναμη του προζυμιού. Διαλύουμε το προζύμι με λίγο νερό. Προσθέτουμε αλεύρι να γίνει ένας πηχτός χυλός. Το αφήνουμε να φουσκώσει. Θα χρειαστεί περίπου 7 ώρες. Επαναλαμβάνουμε. Όταν φουσκώσει για δεύτερη φορά χρησιμοποιούμε όσο αλεύρι έμεινε και ακολουθούμε τη διαδικασία ζυμώματος. Εάν το προζύμι είναι δυνατό τότε (μάλλον και εσείς έμπειροι ;) ) θα χρειαστεί μόνο μια φορά ανάπιασμα. Οι ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ σε 2 σχόλια που υπάρχουν στο καρφιτσωμένο σχόλιό μου μιας και το youtube έχει όριο λέξεων και εδώ και στα σχόλια.   Σχετικά με το MagiaCookTv / about us : Καλωσορίσατε στο magiacookTv δηλαδή στην κουζίνα μου, εκεί όπου με πολύ κέφι και μεράκι σας παρουσιάζω συνταγές αγαπημένες. Μαγειρέματα εύκολα και νόστιμα ! Το μαγείρεμα είναι μία διαδικασία διασκεδαστική και ταυτόχρονα πολύ δημιουργική. Με οδηγό τις πρώτες ύλες και τη φαντασία μας μαγειρεύουμε έτσι όπως μας αρέσει, δεν υπάρχουν κανόνες και περιορισμοί, μόνο πειραματισμοί! Θέλω να σας παρακινήσω όλους να μπείτε στην κουζίνα σας και να φτιάξετε ότι τραβάει η όρεξή σας! Η προετοιμασία ενός γεύματος είναι εκδήλωση συναισθημάτων όπως η αγάπη, το νοιάζομαι και σε σκέφτομαι προς εμάς τους ίδιους αλλά και σε όσους το προσφέρουμε. Εγγραφείτε στο κανάλι μου για να κάνουμε μαζί μαγικά μαγειρικά ταξίδια, να μοιραστούμε ιστορίες και γεύσεις τόπων. Welcome to magiacookTv, at my kitchen, where I present favorite recipes with much enthusiasm and passion. Cooking easy and delicious! Cooking is a fun and at the same time very creative process. We are cooking guided by raw materials and our imagination, there are no rules and restrictions, only experiments! I want to urge all of you to get to your kitchen and cook according to your appetite! Preparing a meal is an emotional event such as love, caring and thinking of ourselves and those who offer it. Επισκεφτείτε μας για περισσότερες συνταγές : / Follow us : http://www.magiacook.gr/ https://www.facebook.com/magiacook.gr https://www.facebook.com/sos.recipes/ https://www.youtube.com/user/MagiaCookTv https://www.instagram.com/magiacook/ https://www.pinterest.com/magiacook/ #προζυμι #ζυμωμα #ψωμι
ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΛΙΓΟΤΕΡΩΝ


MagiaCookTv

* * * * * * * Δες εδώ συνοπτικά τη διαδικασία * * * * * * * ______Υλικά: Αλεύρι κίτρινο (από σκληρό σιτάρι) και νερό βρύσης ______Τρόπος παρασκευής: Χρησιμοποιήστε ως μέτρο μέτρησης για το αλεύρι 1 κ.σ. γεμάτη. Στο βίντεο ξεκίνησα το πρώτο στάδιο με 6 κ.σ. (περίπου 100 γρ.) και σε κάθε επόμενο στάδιο πρόσθετα συν μια κουταλιά της σούπας. Συνεπώς υπολογίστε ότι θα χρειαστείτε συνολικά περίπου 600 γρ. αλεύρι. Νερό όσο πάρει το αλεύρι ώστε να αποκτά σε κάθε στάδιο την υφή που σας περιγράφω και σας δείχνω και στο βίντεο. Μπορείτε να πειραματιστείτε με τη μισή ποσότητα αλεύρι και πάλι το προζύμι θα είναι αρκετό για ζύμωμα ψωμιού. 1ο Στάδιο (1η μέρα): Ανακατεύετε 6 κ.σ. αλεύρι και νερό τόσο όσο να αποκτήσει το μείγμα υφή πηχτού χυλού. Ανακατεύετε το μείγμα 4 - 5 φορές την ημέρα. Το επόμενο στάδιο θα είναι μετά από 1 ή 2 μέρες ανάλογα τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. 2ο Στάδιο (3η μέρα): Το μείγμα έχει αραιώσει και έχουν εμφανιστεί μικρές φυσαλίδες, κάτι σαν αφρός. Προσθέτουμε 7 κ.σ. αλεύρι και νερό τόσο όσο να αποκτήσει και πάλι το μείγμα υφή πηχτού χυλού όπως στο πρώτο στάδιο. 3ο Στάδιο (4η μέρα): Οι φυσαλίδες είναι εμφανώς περισσότερες και μεγαλύτερες, το μείγμα φαίνεται πιο ανάλαφρο, δεν είναι νερουλό όπως στο 2ο στάδιο. Προσθέτουμε 8 κ.σ. αλεύρι και νερό τόσο όσο να αποκτήσει υφή πιο πηχτού χυλού από το προηγούμενο στάδιο, σχεδόν σαν αραιό ζυμάρι. 4ο Στάδιο (5η μέρα): Το μείγμα έχει διογκωθεί, μοιάζει με κυψελωτό σφουγγάρι και μυρίζει πιο έντονα. Προσθέτουμε 9 κ.σ. αλεύρι και νερό τόσο όσο να αποκτήσει την ίδια σφιχτή υφή με το προηγούμενο στάδιο, σχεδόν σαν αραιό ζυμάρι. 5ο Στάδιο (6η μέρα): Εάν το μείγμα έχει φουσκώσει, η επιφάνειά του είναι λεία με τρύπες, έχει κυρτότητα στις άκρες και η οσμή του είναι έντονα όξινη το προζύμι σας είναι έτοιμο! Εάν δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά συνεχίστε το τάισμα για άλλη μια φορά. * * * * * * * *Δείτε τη συνέχεια στο επόμενο σχόλιό μου εδώ.
Εμφάνιση λιγότερων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες

Δημοφιλείς αναρτήσεις