ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Προσαρμόζουμε πάντα της διατροφικές μας συνήθειες σύμφωνα με τις οδηγίες διατροφολόγου και δεν επιλέγουμε τα μενού μας ανεξέλεγκτα.
Όσοι ακολουθούν ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο, εφαρμόζουν τις συνταγές του ιστολογίου με δική τους ευθύνη.




Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ


Ο τρόπος μαγειρέματος σε αυτό το φαγητό έχει την ίδια τεχνική με τα γιουβαρλάκια αλλά δεν βάζουμε ρύζι.
Πιο κάτω θα δούμε τις διαφορές:

Υλικά για 4 μερίδες:

  • 350 γραμμάρια κιμά
  • Φρυγανιά έτοιμη τριμμένη (μισό ποτήρι)
  • 3 κόκκοι από μπαχάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 τομάτα μέτρια έως και μεγάλη ώριμη
  • 1 Αποξηραμένη ντομάτα (προαιρετικά)
  • 2 κρεμμύδια ξηρά μέτρια ψιλοκομμένα
  • 1 καρότο κομμένο σε κύβους (ή και 2 αν θέλουμε)
  • 1 Πατάτα κομμένη σε κύβους
  • 3 - 4 σκελίδες σκόρδου
  • Κανέλα Κεϋλάνης (1 κομμάτι)
  • 1 αυγό (το ασπράδι μόνο)
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι ή μηλόξυδο
  • Ενάμισι κουταλάκι μαϊντανό ξηρό ή φρέσκο
  • Μισό κουταλάκι δυόσμο ξηρό ή φρέσκο
  • Μισό κουταλάκι κύμινο
  • Μισό ποτήρι λάδι
  • Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
  • Σε μία λεκανίτσα βάζουμε το κιμά, το τρήμα της φρυγανιάς (χωρίς να το βρέξουμε), το ένα κρεμμύδι, 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες, το ξύδι (θα κάνει τα κεφτεδάκια μας αφράτα), το ασπράδι από το αυγό, το δυόσμο, τον μαϊντανό, το κύμινο και 1 κουταλιά της σούπας λάδι.
  • Ζυμώνουμε καλά το μείγμα του κιμά.
  • Ακολούθως βάζουμε το βάζουμε στο ψυγείο για 10 - 15 λεπτά.
  • Για τα υλικά της σάλτσας βάζουμε σε μία κατσαρόλα το 2ο κρεμμύδι και τις υπόλοιπες σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένα, το καρότο, μισό ποτηράκι λάδι, αλάτι, πιπέρι, ελάχιστο κύμινο, τον μαϊντανό, την τριμμένη τριμμένη και την αποξηραμένη ντομάτα, και τις πατάτες.
  • Αν θέλουμε σοτάρουμε τα λαχανικά ελαφρώς για να μαραθούν προσθέτοντας στο τέλος μισό ποτηράκι κρασί και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Μετά πλάθουμε τα κεφτεδάκια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε νερό της βρύσης τόσο όσο να τα σκεπάσει και προσέχοντας να μη διαλυθούν.
  • Ανάβουμε την εστία μας και μετά από λίγο (όταν το νερό θα βράζει) τα κεφτεδάκια θα ανέβουν στην επιφάνεια του νερού.
  • 10 λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε και την κανέλα. 
  • Μετά από 1 ώρα περίπου το νερό θα έχει εξατμισθεί αφήνοντας την τελική σάλτσα του φαγητού μας.
Tips:
  • Αν το μείγμα του κιμά δεν το θέλουμε πολύ σφιχτό προσθέτουμε 1 - 2 κουταλιές νεράκι. Αλλά να μη γίνει πολύ μαλακός γιατί θα διαλύσει στο μαγείρεμα.
  • Το φαγητό μας αν το αφήσουμε εκτός εστίας όταν πλέον μαγειρευτεί για 10 λεπτά θα σιτέψει καλύτερα και θα δώσει όλη τη νοστιμιά του με σωστή θερμοκρασία σερβιρίσματος.
  • Δεν είναι υποχρεωτικό το τσιγάρισμα των υλικών.
  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την πατάτα στο φαγητό βράζοντας κάποιο ζυμαρικό ως συνοδευτικό ή πουρέ.
  • Σάλτσα μπορείτε να αφήσετε όση εσείς θέλετε (ανάλογα με τον χρόνο μαγειρέματος)
Καλή επιτυχία.
Vasileios cooking

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες

Δημοφιλείς αναρτήσεις