ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Προσαρμόζουμε πάντα της διατροφικές μας συνήθειες σύμφωνα με τις οδηγίες διατροφολόγου και δεν επιλέγουμε τα μενού μας ανεξέλεγκτα.
Όσοι ακολουθούν ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο, εφαρμόζουν τις συνταγές του ιστολογίου με δική τους ευθύνη.




Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΚΙΑ


 ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένοι άνθρωποι έχουν αλλεργία στα κουκιά λόγω κυάμωσης. Ο κύαμος μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση στα ζώα και στον άνθρωπο γνωστή ως κυάμωση, η οποία προκαλεί αιμολυτική αναιμία στο αίμα του ασθενούς και σε πολλές περιπτώσεις είναι θανατηφόρος. Η κυάμωση προκαλείται σε άτομα που έχουν κληρονομήσει την έλλειψη του ενζύμου G6PD (Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%B9%CE%AC ).
Αποφύγετε λοιπόν τα κουκιά εάν δεν γνωρίζετε για την έλλειψη του ενζύμου G6PD στον οργανισμό σας.

           Υλικά:
  • 5-7 Αγκινάρες καθαρισμένες και πλυμένες
  • 1-2 Καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 400 Γραμμάρια κουκιά φρέσκα καθαρισμένα και πλυμένα
  • Μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 Κρεμμύδι ξερό μέτριο ψιλοκομμένο
  • 3 Κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 Ντομάτα κομμένη σε μικρούς κύβους
  • 1 Πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε τρεις λωρίδες και καθαρισμένη από σπόρους και ίνες.
  •   Αλάτι & Πιπέρι
  • 2 Σκελίδες σκόρδο προαιρετικά)
  • Τον χυμό από μισό λεμόνι
           Εκτέλεση:
  • Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο με μισό ποτηράκι λάδι σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να φύγουν τα υγρά τους και να μαραθούν.
  • Ακολούθως προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον άνηθο συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 5 λεπτά.
  • Μετά ρίχνουμε τα κουκιά, την ντομάτα και την πιπεριά, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 4 λεπτά.
  • Προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά.
  • Στο τέλος προσθέτουμε τις αγκινάρες, και μισό ποτήρι ελαιόλαδο αναμειγνύοντας όλα τα υλικά με ένα κουτάλι.
  • (Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε στην κατσαρόλα λίγο νερό).
  • Μαγειρεύουμε το φαγητό μέχρι να φύγει το πολύ ζουμί και μείνει η σάλτσα (30 λεπτά περίπου).
  • Πέντε λεπτά πριν το αποσύρουμε από την εστία προσθέτουμε και τον χυμό λεμονιού.
  • Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο το φαγητό τρυπώντας με πιρούνι μία αγκινάρα.
             Vasileios

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες

Δημοφιλείς αναρτήσεις