ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Προσαρμόζουμε πάντα της διατροφικές μας συνήθειες σύμφωνα με τις οδηγίες διατροφολόγου και δεν επιλέγουμε τα μενού μας ανεξέλεγκτα.
Όσοι ακολουθούν ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο, εφαρμόζουν τις συνταγές του ιστολογίου με δική τους ευθύνη.




Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΦΡΕΣΚΙΑΣ ΜΥΖΗΘΡΑΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ - ΜΕ ΒΙΝΤΕΟ

Εύκολη συνταγή με δύο μόνον υλικά και 10 λεπτά από το χρόνο σας.
  • Βαθμός δυσκολίας: 0
  • Κόστος περίπου 1,5 ευρώ
          Υλικά:
  • 1 Λίτρο γάλα αγελαδινό πλήρες
  • Ξύδι, ή λεμόνι στημένο, 20 ml.
  • Επιλέγω το ξύδι και συγκεκριμένα το μηλόξυδο επειδή  ο χυμός λεμονιού ίσως περιέχει στερεά υλικά από το στύψιμο. Αν θέλετε δοκιμάστε και άρτυμα λεμονιού από το μάρκετ, αυτό στα κίτρινα πλαστικά μπουκαλάκια.
          Εκτέλεση:
  • Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και το ζεσταίνουμε μέχρι να αρχίζει να βράζει.
  • Προσοχή, θέλει ιδιαίτερη προσοχή και παρακολούθηση αλλιώς θα γεμίσει η κουζίνα σας γάλα.
  • Εφόσον αρχίζει ο βρασμός το κατεβάζουμε αμέσως από την εστία και αμέσως ρίχνουμε μέσα το μηλόξυδο ανακατεύοντάς το μείγμα. Εντός ολίγων δευτερολέπτων η καζεΐνη θα διαχωριστεί από τον ορό του γάλακτος με αποτέλεσμα να επιπλέει το τυρί μέσα στον ορό του γάλακτος κατακερματισμένο σε μικρά κομμάτια.
          Προσοχή:
  • Αν το ξύδι κατ' αναλογία με το γάλα είναι έστω και λίγο περισσότερο θα αφήσει τη μυρωδιά του στο τυρί μας. Η ποσότητα ξυδιού εντός μικρού ρακοπότηρου (20 ml) θα μας δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  • Μην αφήσετε το γάλα κατά την ώρα του βρασμού στην τύχη του γιατί κατά 70% θα φουσκώσει και θα χυθεί όλο εκτός κατσαρόλας. Κάντε πέντε λεπτά υπομονή μέχρι να αφρίσει και κατεβάστε το αμέσως πριν φουσκώσει.
  • -----------------------------------------------------
  • Παίρνουμε ένα μεγάλο σουρωτήρι, το στερεώνουμε σε μία άλλη μεγαλύτερης ή ίσης χωρητικότητας κατσαρόλα και αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο σουρώνοντας το.
  • Στο σουρωτήρι μας θα μείνει το τυρί σε μικρά κομματάκια.
  • Το αλατίζουμε αν θέλουμε και το αφήνουμε 10 λεπτά να στραγγίξει και να κρυώσει.
  • Χτυπώντας ελαφρά 2-3 φορές το σουρωτήρι με το τυρί κάθετα βοηθάμε στην αποστράγγιση του από τα υγρά.
  • Αποθηκεύουμε το τυρί μας σε γυάλινο τάπερ μέσα στο ψυγείο.
  • Με αναλογίες 70% πρόβειο γάλα και 30% γίδας θα παραγάγουμε τυρί φέτα.
          Tips:
  • Αν θέλουμε περισσότερη μυζήθρα διπλασιάζουμε τις ποσότητες των υλικών (2 λίτρα γάλα + 40 ml ξύδι).
  • Για τυρί με λιγότερα λιπαρά επαναλαμβάνουμε την διαδικασία ρίχνοντας στον καυτό ορό γάλακτος που έχουμε στην κατσαρόλα 1/3 ρακοπότηρο με ξύδι ανακατεύοντας το μείγμα ώστε να διαχωριστεί και πάλι το τυρί.
  • Με γάλα χαμηλών λιπαρών στη συνταγή μας θα πάρουμε λιγότερη ποσότητα τυριού και θα χρειαστούμε σχεδόν τη μισή ποσότητα ξυδιού (5 ml), όχι περισσότερο
  • Για πιο έντονη  γεύση και άρωμα προσθέτουμε στο τυρί μαζί με το αλάτι διάφορα μυρωδικά ή και πιπέρι κάνοντας ένα πικάντικο έδεσμα. .
  • Λαδωτήρι: Τοποθετείστε μέρος της μυζήθρας σε ένα βαζάκι με λάδι και αρωματικά βότανα.
Δείτε στο τρίλεπτο βίντεο την διαδικασία παρασκευής βήμα, βήμα

Καλή επιτυχία.

Tips:
Για σκληρή μυζήθρα βάζουμε το τυρί σε τουλπάνι και το σφίγγουμε καλά ώστε να φύγει όλος ο ορός γάλακτος από το τυρί και να αποξηρανθεί πλήρως.
Σφιγμένο όπως είναι το δένουμε στο κέντρο μίας ξύλινης κουτάλας. Θα την κρεμάσουμε στο κέντρο του χείλους μίας κατσαρόλας κατά τέτοιον τρόπο ώστε το τυρί να στέκεται στον αέρα και να μην ακουμπά στον πάτο της κατσαρόλας. Έτσι ο ορός του γάλακτος θα στάζει και η μυζήθρα θα ξηραίνεται.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα στο ψυγείο μέχρι να αποξηρανθεί καλά το τυρί.
Η ξηρή μυζήθρα είναι κατάλληλη για τις μακαρονάδες.
Σε αυτή την περίπτωση προσθέτουμε περισσότερο αλάτι στο τυρί. 

  Vasileios cooking

2 σχόλια:

  1. Πόσο αλάτι βάζουμε στο λίτρο γάλατος ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το αλάτι δεν το βάζουμε στο γάλα αλλά στο δταγγισμένο τυρί. Την ποσότητα την υπολογίζουμε δοκιμάζοντας το τυρί.

      Διαγραφή

Αναγνώστες

Δημοφιλείς αναρτήσεις