- 9 Κρίθινα παξιμαδάκια (τόσα έβαλα, αλλά εσείς μπορείτε να αυξήσετε ή να μειώσετε την ποσότητα)
- 2 Κουταλιές ξύδι (δοκιμάζοντας την σκορδαλιά κατά την παρασκευή της, προσθέτουμε περισσότερο κατ' επιλογή)
- 2 Σκελίδες σκόρδου τριμμένες (δοκιμάζοντας την σκορδαλιά κατά την παρασκευή της προσθέτουμε περισσότερες σκελίδες κατ' επιλογή)
- 2 Κουταλιές ελαιόλαδο
- Νερό, φίλτρου ή εμφιαλωμένο όσο πάρει, σε θερμοκρασία δωματίου
- Αλάτι
Εκτέλεση:
- Σκεπάζουμε τα παξιμαδάκια με νερό για να φουσκώσουν.
- Όταν είναι έτοιμα τα αφαιρούμε από το νερό και τα βάζουμε στο μπλέντερ.
- Εκκινούμε το μπλέντερ και τα αναδεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένας ομοιόμορφος σφικτός χυλός.
- Αραιώνουμε την πυκνότητα του χυλού κατ΄επιλογή με λίγο νερό, μόνο εάν κρίνουμε ότι ο χυλός είναι πολύ πηκτός.
- Προσθέτουμε τις σκελίδες του τριμμένου σκόρδου, 2 κουταλιές ξύδι, 2 κουταλιές ελαιόλαδο και 1 κουταλάκι αλάτι.
- Συνεχίζουμε την ανάδευση του χυλού για την ομογενοποίηση των υλικών.
- Σταματάμε την λειτουργία του μπλέντερ και δοκιμάζουμε λίγο από τον χυλό.
- Αν δεν είναι γευστικός προσθέτουμε λίγο ξύδι και λίγο αλάτι.
- Θα βάλουμε επιπλέον τριμμένο σκόρδο αν θέλουμε την σκορδαλιά μας πιο καυτερή.
- Με αυτή την τεχνική συνεχίζουμε την ανάδευση της σκορδαλιάς προσθέτοντας τα κατ' αναλογία υλικά της συνταγής μέχρι να πάρουμε το επιθυμητό γευστικό αποτέλεσμα.
- Την ίδια μέθοδο παρασκευής ακολουθούμε και στις σκορδαλιές με πατάτα ή ψωμί.
- Σε αυτές τις συνταγές δεν υπάρχουν συγκεκριμένες δόσεις των υλικών, η ποσότητα των υλικών εξαρτάται από τις επιθυμητές γεύσεις.
- Δοκιμάζοντας την σκορδαλιά θα κρίνουμε πιο υλικό χρειάζεται επιπλέον.
- Όταν ολοκληρώσουμε την παρασκευή της, την αποθηκεύουμε σε ένα γυάλινο μπολ εντός ψυγείου.
- Όσο περισσότερο χρόνο παραμένει η σκορδαλιά μας στο ψυγείο, τόσο δένουν τα αρώματα των υλικών και το ορεκτικό μας σιτεύει και γίνεται νοστιμότερο.
- Την επομένη ημέρα η σκορδαλιά θα είναι σαφώς γευστικότερη.
- Μπορούμε κατά την ανάδευση των υλικών στο μπλέντερ να προσθέσουμε 1 κουταλιά ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού.
- Το άρωμά του θα δέσει αρμονικά με τα αρώματα των υπολοίπων υλικών και εκτός αυτού η σκορδαλιά μας θα γίνει εύπεπτη.
- Αποφεύγουμε να προσθέτουμε πολύ λάδι στο μείγμα μας γιατί στο τέλος θα έχουμε ένα ορεκτικό βαρύ για το στομάχι και δύσπεπτο.
- Για ελαφρύτερη σκορδαλιά αφαιρούμε το φύτρο από τις σκελίδες των σκόρδων και μετά να τα τρίβουμε.
- Αν σας άρεσε η συνταγή της σκορδαλιάς, πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο και δείτε την παρασκευή ταραμοσαλάτας με κρίθινο παξιμάδι!!!
- Ταραμοσαλάτα κριθαρένια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου