Μία συνταγή που έχουν γευτεί οι παλαιότερες γενιές.
Υλικά:
- 1 Σπλήνα μοσχαρίσια και χαραγμένη για γέμισμα από τον χασάπη
- 1 Ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/2 Ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 Φλυτζανάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/2 Κούπα ρύζι
- 1 Μικρό καρότο ψιλοτριμμένο
- 1 κούπα κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
- 5 Σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
- 2 Κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 Ποτήρι ηλιέλαιο
- 1 Ποτήρι ξίδι
- Αλάτι και πιπέρι
- Κόβουμε με ένα μαχαίρι τη σπλήνα σε κομμάτια 8-10 εκατοστών πλάτος.
- Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μας εκτός από το ξύδι καλά και γεμίζουμε με αυτά τα κομμάτια της σπλήνας.
- Τοποθετούμε στην εστία της κουζίνας ένα πλατύ τηγάνι και ρίχνουμε ένα ποτήρι ηλιέλαιο.
- Όταν το λάδι ζεσταθεί αρκετά προσθέτουμε στο τηγάνι τα γεμιστά κομμάτια της σπλήνας σοτάροντας τα και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Ακολούθως ρίχνουμε στο τηγάνι το ξύδι προσέχοντας να μην πεταχτεί το λάδι και καούμε.
- Αφήνουμε να βράσει για περίπου 2-3 λεπτά.
- Κατεβάζουμε το τηγάνι από την εστία και τοποθετούμε ένα, ένα τα κομμάτια της γεμιστής σπλήνας σε μία καθαρή κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε και όποια υλικά από τη γέμιση περίσσεψαν στην κατσαρόλα.
- Ρίχνουμε μισό ποτήρι ελαιόλαδο και μισό ποτήρι ξύδι.
- Προσθέτουμε νερό στην κατσαρόλα μέχρι να σκεπαστεί το φαγητό.
- Βράζουμε για μία περίπου ώρα και ένα τέταρτο μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να μείνει μία σάλτσα.
- Μπορούμε να γεμίσουμε τη σπλήνα χωρίς να την κόψουμε σε κομμάτια και να την ψήσουμε σε φούρνο στους 200 ℃ προσθέτοντας λίγο νεράκι στο ταψί και την περίσσια γέμιση.
- Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται τηγάνισμα η σπλήνα και τοποθετείται ωμή στο φούρνο.
Vasileios cooking
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου