Αυτό δεν επιβαρύνει μόνον την υγεία μας αλλά και το περιβάλλον.
Η απόρριψη τηγανόλαδου (τηγανελαίου) στο νεροχύτη συσσωρεύει συν τω χρόνω κατάλοιπα λίπους στους σωλήνες της αποχέτευσης δημιουργώντας απόφραξη στο υδραυλικό τους σύστημα και όχι μόνον.
Η μυρωδιά των λιπών προσελκύει διάφορες ομάδες ζωυφίων τα οποία συνήθως αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται σε αυτά σημεία, περισσότερο δε κατά την θερινή περίοδο.
Εκτός αυτού τα τηγανισμένα λίπη μολύνουν ανεπανόρθωτα τον υδροφόρο ορίζοντα, τους ποταμούς, τις λίμνες και την θάλασσα.
Αρκεί 1 λίτρο τηγανελαίων για να μολύνει 1.000 λίτρα νερού.
Ο ανέξοδος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος:
- Θα χρειαστούμε 1 πλαστικό μπουκάλι από αναψυκτικά ή ακόμα καλύτερα 1 πλαστικό μπιτόνι 2-3 λίτρων με βιδωτό καπάκι για την αποθήκευση του τηγανελαίου και ένα χωνί για το άδειασμα μέσα στο μπιτόνι.
- Αυτά τα δύο τα φυλάμε σε κάποιο σημείο της κουζίνας μας επί μονίμου βάσεως γι αυτή και μόνον τη χρήση.
- Τέτοιου είδους μπιτόνια (που περιέχουν υγρά όπως αφιονισμένο νερό σιδερώματος, χυμούς φρούτων κ.λ.π.) τα αγοράζουμε συνήθως από τα supermarkets
- Μετά από κάθε τηγάνισμα αδειάζουμε στο μπιτόνι το τηγανέλαιο με την βοήθεια του χωνιού (εφόσον έχει πρώτα κρυώσει καλά ) .
- Όταν το μπιτόνι αποθήκευσης γεμίσει με τα προς απόρριψη λάδια ξεκινάμε την κάτωθι διαδικασία ανακύκλωσης:
- Για τους απλούς καταναλωτές, ταμιευτήρες συλλογής (ειδικά βαρέλια) μπορούμε να βρούμε στα μεγάλα supermarkets της περιοχής μας.
- Εκεί θα αδειάζουμε το τηγανέλαιο που αποθηκεύσαμε χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
- Τα προς ανακύκλωση έλαια συλλέγουν από τα supermarkets υπάλληλοι εταιριών εξειδικευμένων επί του αντικειμένου, οι οποίες και τα επεξεργάζονται για τη μετατροπή τους σε βιοντίζελ.
- Ένας άλλος και πιο πρόχειρος τρόπος απόρριψης είναι να ρίξουμε στο τηγανέλαιο, μετά το τηγάνισμα (και εφόσον έχει κρυώσει) 2 - 3 κουταλιές απορρυπαντικού πιάτων και να προσθέσουμε κατά 2/3 ποσότητα νερού αναλογικά με τον όγκο του τηγανισμένου λαδιού.
- Θα το αναδεύσουμε καλά μέχρι να αναμιχθούν πλήρως το απορρυπαντικό και το νερό με το λάδι δημιουργώντας αφρό.
- Αν δεν δημιουργηθεί αφρός από το απορρυπαντικό πιάτων στο μείγμα δεν θα διασπαστεί το λίπος, γι αυτό απαιτείται έντονη ανάδευση με να κουτάλι.
- Κατ' αυτό τον τρόπο το άδειασμα των μαγειρεμένων λαδιών και λιπών στο νεροχύτη είναι πιο ασφαλές.
- Οι επιχειρήσεις ενδιαίτησης μπορούν να συνεργαστούν με μία εξειδικευμένη επί του αντικειμένου εταιρεία ανακύκλωσης για την απόρριψη των μαγειρεμένων λιπών και ελαίων τους.
- Η εταιρία θα τοποθετήσει σε κατάλληλο σημείο και εντός χώρου της επιχείρησης την δεξαμενή εκταμίευσης τηγανελαίων και θα περνά ανά διαστήματα για την περισυλλογή τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου