Η καροτόπιτα ή κέικ καρότου είναι ένα νόστιμο και ευπαρουσίαστο γλυκό.
Υλικά για το
κέικ:- 1 Φλιτζάνι ηλιέλαιο
- Ενάμισι φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
- 1 Κουταλάκι κανέλα σε σκόνη
- 1 Κουταλάκι γαρύφαλλο σε σκόνη
- Μισό κουταλάκι πιπερόριζα σε σκόνη
- 3 Αυγά: Χτυπάμε πρώτα τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα και μετά προσθέτουμε τους κρόκους ανακατεύοντας τα με μία σπάτουλα κυκλικά
- 3 Μεγάλα καρότα αποφλοιωμένα και τριμμένα
- 400 Γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 Σφηνάκι γλυκό αρωματικό κρασί ή κάποιο λικέρ της αρεσκείας μας
Υλικά για το
λευκό γλάσο:
- 1 Φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
- 1 Κουταλάκι βανίλια σε σκόνη
- Αποστειρωμένο ασπράδι αυγού (από το market) σκέτο ή αρωματισμένο.
- Προσθέτουμε στη ζάχαρη τόσο, όσο αραιό θέλουμε να γίνει το γλάσο προσθέτοντας αρχικά 1 κουταλιά της σούπας ασπράδι αυγού.
- Αναδεύουμε όλα τα υλικά για να ομογενοποιηθούν._
- Στύβουμε 2 πορτοκάλια, σουρώνουμε τον χυμό τους και τον βράζουμε σε πολύ σιγανή φωτιά για 7 λεπτά.
- Αποσύρουμε από την φωτιά και τον αφήνουμε να κρυώσει.
- Μετά προσθέτουμε ζάχαρη άχνη τόση, όσο πηκτό θέλουμε το γλάσο μας.
Εκτέλεση για το κέικ:
- Σε μία λεκανίτσα Ρίχνουμε το ηλιέλαιο, τα μπαχαρικά και το κρασί (ή το λικέρ)
- Τα αναδεύουμε καλά και προσθέτουμε τα αυγά συνεχίζοντας την ανάδευση.
- Προσθέτουμε και τα τριμμένα καρότα αναμιγνύωντας τα με τα υπόλοιπα υλικά.
- Ακολούθως προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά έως ότου πάρουν την μορφή ενός ομοιόμορφου χυλού.
- Λαδώνουμε με πινέλο μαγειρικής ένα ταψί με διαστάσεις 26 Χ 26 περίπου και το πασπαλίζουμε ελαφρά με αλεύρι.
- Εναλλακτική λύση είναι να παραλείψουμε το λάδωμα - αλεύρωμα του ταψιού και αντ' αυτού να καλύψουμε επιμελώς το ταψί με μία λαδόκολλα.
- Αδειάζουμε τον χυλό και το ψήνουμε στους 200 ℃ για 40 λεπτά περίπου και μέχρι η επιφάνεια του κέικ να πάρει ένα σκούρο χρώμα χρυσό.
- Στο τέλος του ψησίματος βυθίζουμε μία οδοντογλυφίδα στο γλυκό για να δούμε αν έχει ψηθεί σωστά στο εσωτερικό του.
- Εφόσον ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν το μεταφέρουμε σε μία πιατέλα ή δίσκο σερβιρίσματος.
- Ακολούθως ρίχνουμε στην επιφάνεια του κέικ το λευκό γλάσο χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι και το απλώνουμε ομοιόμορφα με μία σπάτουλα.
- Σερβίροντας το σε πιάτο του προσθέτουμε και γλάσο πορτοκαλιού και στολίζοντας το με μικρά φύλλα δυόσμου.
- Διακοσμούμε επιπροσθέτως το κέικ σύμφωνα με την έμπνευσή μας.
Tips:
- Το ράγισμα στην επιφάνεια του κέικ επιτυγχάνεται όταν το ψήσουμε στο πρόγραμμα του ζεστού αέρα. Για 15 λεπτά βάζουμε την θερμοκρασία ψησίματος στους 200 ℃ και μετά την χαμηλώνουμε την στους 180 ℃
- Σε μικρότερο ταψί το ράγισμα επιτυγχάνεται καλύτερα αλλά , θα πρέπει να υπολογίσουμε και τον όγκο του γλυκού μας.
- Με το ράγισμα της επιφανείας το γλάσο εισχωρεί βαθύτερα στο γλυκό.
----------------------------
- Σε μεγαλύτερο ταψί το κέικ θα ψηθεί χωρίς επιφανειακά ραγίσματα._
Vasileios
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου