Η Μαργαρίτα δεν χρειάζεται μαχαίρι, τεμαχίζεται εύκολα με τα χέρια..
Υλικά παρασκευής:
- 800 Γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 200 γραμμάρια που προσθέτουμε όταν χρειαστεί κατά την διαδικασία του ζυμώματος και για το αλεύρωμα χεριών και λαδόκολας
- 1 Φακελάκι ξηρή μαγιά
- 2 Κουταλάκια ζάχαρη για τα ένζυμα της μαγιάς
- 1 Κουταλάκι αλάτι για τη γεύση
- 1 Κουταλάκι λάδι προαιρετικά
- Νερό χλιαρό τόσο, όσο ζητήσει η ζύμη
- Σε μία λεκανίτσα αδειάζουμε 800 γραμμάρια αλεύρι.
- Ανοίγουμε στη μέση του μία λακκούβα και ρίχνουμε τη μαγιά τη ζάχαρη και το αλάτι.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά με ένα κουτάλι.
- Ανοίγουμε πάλι στη μέση του μίγματος μία λακκούβα και ρίχνουμε μισή κούπα νερό και το λάδι.
- Σπρώχνουμε το αλεύρι από τις άκρες προς το νερό.
- Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι για να δημιουργηθεί η ζύμη.
- Προσθέτουμε νερό μέχρι να δέσει το ζυμάρι.
- Αν γίνει πολύ αραιό συμπληρώνουμε λίγο αλεύρι.
- Συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια μας, εφόσον τα έχουμε αλευρώσει.
- Όταν η ζύμη δεν κολλάει στα δάκτυλα των χεριών πλάθουμε με τη ζύμη μπαλίτσες, όσο ένα μικρό πορτοκάλι και τις τοποθετούμε ενωμένες κυκλικά σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Βάζουμε το ταψί σκεπασμένο με μία λαδόκολλα σε ζεστό φούρνο, στους 50 ℃.
- Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για 30 - 45 λεπτά περίπου.
- Ψήνουμε το ψωμί στους 190 ℃ μέχρι η επιφάνεια του πάρει ένα χρυσό χρώμα.
- Όταν ψηθεί το βγάζουμε από το φούρνο και ψεκάζουμε την επιφάνειά του με ελάχιστο νερό.
- Το σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα μέχρι να κρυώσει.
Tips:
- Την Μαργαρίτα την καταναλώνουμε ως απλό ψωμί με το φαγητό μας αλλά και ως σάντουιτς , εφόσον πρώτα κόψουμε στη μέση ένα στρογγυλό ψωμάκι της και προσθέσουμε μέσα αλλαντικά, τυριά και σαλάτα.
- Ακόμη και μπέργκερ μπορούμε να παρασκευάσουμε με μία Μαργαρίτα.
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή του ψωμιού οποιοδήποτε αλεύρι της αρεσκείας μας ή ένα μείγμα αλεύρων.
- Αν θέλουμε περισσότερο άρωμα προσθέτουε στην επιφάνεια του ψωμιού σησάμι εφόσον την έχουμε νοτίσει με λίγο νερό προηγουμένως για να κολλήσει.
- Ενσωματώνοντας διάφορα μυρωδικά (γλυκάνισο, ρίγανη, ελιές, σταφίδες κ.λ.π.)μαζί με τα βασικά υλικά της ζύμης κατά το ζύμωμα θα έχουμε αρωματισμένο ψωμί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου