Λόγω της πυκνότητας που έχει αλλά και του τρόπου παρασκευής, θυμίζει γευστικά τον πελτέ.
Κρατάει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και γεύση εν σχέσει με τις βρασμένες ντομάτες.
Η προσθήκη της σε ζυμαρικά, λαδερά, κρεατικά ή και θαλασσινά θα βελτιώσει στο έπακρον τη νοστιμιά και τα αρώματα των συνταγών σας.
Χρόνος παρασκευής 1 έως 2 ώρες (ανάλογα με την ποσότητα που θέλετε).
Οι υπαίθριες ντομάτες όσο πλησιάζει το φθινόπωρο γίνονται πιο γλυκιές και περιέχουν λιγότερο χυμό και περισσότερη σάρκα..
Υλικά:
- Ντομάτες πομοντόρο ή άνυδρες, των μηνών Αυγούστου ή Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου, όσες θέλετε
- (Στη συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποίησα ντομάτες πομοντόρο)
- Επιλέγουμε ντομάτες χωρίς πολλά ζουμιά αλλά με περισσότερη σάρκα
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Σκελίδες σκόρδου προαιρετικά
Εκτέλεση:
- Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση ξεκινώντας από το μέρος του κοτσανιού μέχρι την πίσω πλευρά τους.
- Αφαιρούμε το σημείο του κοτσανιού και τυχόντα λευκά σημεία τους.
- Βγάζουμε με ένα κουταλάκι τα σπόρια της κάθε ντομάτας.
- Τους σπόρους που αφαιρέσαμε με το αμνιακό τους και τυχόν υπολείμματα ντομάτας μπορούμε να τα σουρώσουμε και να προσθέσουμε το ζουμί τους στο ταψί με τις ντομάτες.
- Αλατίζουμε ή και πιπερώνουμε τη σάρκα τους.
- Το αλάτι θα βοηθήσει στην αποστράγγιση της ντομάτας από τα υγρά της κατά το ψήσιμο.
- Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί με το μέρος της φλούδας τους προς τα επάνω.
- Αν θέλουμε προσθέτουμε στο ταψί και κομμάτια από σκελίδες σκόρδου.
- Ραντίζουμε ελαφρά όλες τις κομμένες ντομάτες και τα σκόρδα με ελαιόλαδο.
- Τις ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι η φλούδα τους να πάρει χρώμα σκούρο ελαφρύ.
- Τα περισσότερα ζουμιά από τις ντομάτες έχουν αποστραγγιστεί και εξατμιστεί κατά το ψήσιμο.
- Μετά το ψήσιμο βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε τις ντομάτες να κρυώσουν.
- Ακολούθως αφαιρούμε από τις ψημένες ντομάτες τις φλούδες τους. Η φλούδα σε μία ψημένη ντομάτα αφαιρείται πολύ εύκολα.
- Στήνουμε το ταψί με μία ελαφριά κλήση ούτως ώστε να αποστραγγιστεί και το υπόλοιπο των ζουμιών που ίσως παραμένουν στις ψημένες ντομάτες.
- Αναδεύουμε τις ξεφλουδισμένες ντομάτες και τα σκόρδα σε ένα μπλέντερ για να γίνουν ένας ομοιογενής πολτός.
- Αποθηκεύουμε τον πολτό της σάλτσας σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα προσθέτοντας στην επιφάνεια του κάθε πολτού λίγο ηλιέλαιο.
- Τοποθετούμε τα βάζα στο ψυγείο.
- Εναλλακτικά μπορούμε να αποθηκεύσουμε μέρος της σάλτσας σε σακουλάκια τροφίμων ανά μερίδες χωρίς να προσθέσουμε λάδι.
- Τοποθετούμε τα σακουλάκια σφραγισμένα στον καταψύκτη.
- Χρησιμοποιήστε τη νόστιμη αυτή σάλτσα σε συνταγές για κοκκινιστά φαγητά.
- Αλείψτε μία φέτα ψωμί ή μία φρυγανιά με λίγο από τον πολτό της σάλτσας και απολαύστε τον με τυρί φέτα ή και ελιές.
- Μην προσθέτετε μυρωδικά στον πολτό της σάλτσας κατά την παρασκευή του για να έχετε μετά περισσότερες επιλογές γεύσεων ανάλογα με την συνταγή σας.
- Τα βαζάκια με μεταλλικό καπάκι δεν θα τα συνιστούσα για την αποθήκευση τροφίμων επειδή το μεταλλικό τους καπάκι είναι καλυμμένο εσωτερικά με πλαστικό.
- Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τοξικές ενώσεις του να μεταφερθούν στο φαγητό που θα αποθηκεύσουμε στο βαζάκι.
- Επιλέγετε βαζάκια με γυάλινο καπάκι που σφραγίζει στο βάζο με λαστιχένια φλάντζα. Η φλάντζα αυτή δεν έρχεται σε επαφή με το αποθηκευμένο φαγητό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου