Ανήκει στην κατηγορία των εύκολων συνταγών και είναι ένα παραδοσιακό γλυκό της Ανατολής.
Υλικά:
- 1 Κιλό ρώγες από σταφύλια χωρίς κουκούτσι, καλά πλυμένες και όχι υπερβολικά ώριμες.
- Μισό κιλό ζάχαρη κρυσταλλική ή διαίτης για λιγότερες θερμίδες.
- 2 Φυσίγγια σκόνη βανίλιας.
- 1 Φυλλαράκι αρμπαρόριζας προαιρετικά (αν έχουμε)
- 1 Κουταλιά χυμό φρέσκου λεμονιού για να μη ζαχαρώσει το σιρόπι.
- 1 Ποτήρι νερό.
Εκτέλεση:
- Σε μία κατσαρόλα αδειάζουμε το νερό και την ζάχαρη. Με αυτά τα δύο υλικά θα δημιουργηθεί το σιρόπι του γλυκού μας.
- Ανάβουμε την εστία μαγειρέματος και τα βράζουμε ανακατεύοντας τα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Ακολούθως προσθέτουμε στο βραστό νερό και τις ρώγες των σταφυλιών, (την αρμπαρόριζα αν έχουμε) και τις βανίλιες.
- Συνεχίζουμε το βράσιμο των υλικών προσθέτοντας και τον χυμό του λεμονιού.
- Ξαφρίζουμε κατά διαστήματα το σιρόπι με ένα κουτάλι και ανακατεύουμε τα υλικά.
- Όταν στο σιρόπι αρχίσει να δημιουργείται πολύς αφρός, αυτό σημαίνει ότι αρχίζει να γίνεται πηχτότερο και να δένει.
- Η βρασμός για την ολοκλήρωση του γλυκού διαρκεί 30 λεπτά περίπου.
- Στο τέλος θα πρέπει το σιρόπι να καλύπτει τις ρώγες των σταφυλιών.
- Όταν είναι έτοιμο το αποσύρουμε από την εστία και το αδειάζουμε σε γυάλινα βάζα, αποστειρωμένα με την μέθοδο του βρασμού.
- Τα σφραγίζουμε με το καπάκι τους και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει το γλυκό.
- Επιλέγουμε γυάλινα βάζα με γυάλινο καπάκι για την αποθήκευσή του γλυκού.
- Τα μεταλλικά καπάκια που έχουν ορισμένα βάζα είναι εσωτερικά επενδυμένα με πλαστική επένδυση.
- Όταν βάλουμε το καυτό γλυκό μας σε ένα τέτοιο βάζο, η υψηλή θερμοκρασία θα αλλοιώσει το πλαστικό του καπακιού και θα μεταφέρει τα τοξικά υλικά του στο γλυκό μας.
- Το καυτό σιρόπι του γλυκού είναι πολύ αραιό αλλά, όσο κρυώνει γίνεται πηχτότερο.
- Το γλυκό στην φωτογραφία είναι σερβιρισμένο με στραγγιστό γιαούρτι 2% και περιέχει ζάχαρη στέβια προς αποφυγήν τετραψήφιων θερμίδων.
- Μπορούμε να το σερβίρουμε και με ανάλατα αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και ψημένα.
Tips:
- Κατά την παρασκευή του γλυκού μπορούμε να αυξήσουμε αναλογικά τα υλικά ζάχαρης και νερού.
- Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε αποθηκευμένο στο βάζο περισσότερο σιρόπι το οποίο θα μας φανεί χρήσιμο σε συνταγές γλυκών.
- Η έμπνευση και η φαντασία θα σας «υποδείξουν» τον τρόπο χρήσης αυτού του αρωματικού σιροπιού σε γλυκιές συνταγές.
Vasileios
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου