ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Προσαρμόζουμε πάντα της διατροφικές μας συνήθειες σύμφωνα με τις οδηγίες διατροφολόγου και δεν επιλέγουμε τα μενού μας ανεξέλεγκτα.
Όσοι ακολουθούν ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο, εφαρμόζουν τις συνταγές του ιστολογίου με δική τους ευθύνη.




Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Γλυκό κουταλιού με σταφύλι − Εύκολη και απλή συνταγή

Ανήκει στην κατηγορία των εύκολων συνταγών και είναι ένα παραδοσιακό γλυκό της Ανατολής.

          Υλικά:
  • 1 Κιλό ρώγες από σταφύλια χωρίς κουκούτσι, καλά πλυμένες και όχι υπερβολικά ώριμες.
  • Μισό κιλό ζάχαρη κρυσταλλική ή διαίτης για λιγότερες θερμίδες.
  • 2 Φυσίγγια σκόνη βανίλιας.
  • 1 Φυλλαράκι αρμπαρόριζας προαιρετικά (αν έχουμε)
  • 1 Κουταλιά χυμό φρέσκου λεμονιού για να μη ζαχαρώσει το σιρόπι.
  • 1 Ποτήρι νερό.

           Εκτέλεση:
  • Σε μία κατσαρόλα αδειάζουμε το νερό και την ζάχαρη. Με αυτά τα δύο υλικά θα δημιουργηθεί το σιρόπι του γλυκού μας.
  • Ανάβουμε την εστία μαγειρέματος και τα βράζουμε ανακατεύοντας τα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  • Ακολούθως προσθέτουμε στο βραστό νερό και τις ρώγες των σταφυλιών, (την αρμπαρόριζα αν έχουμε) και τις βανίλιες.
  • Συνεχίζουμε το βράσιμο των υλικών προσθέτοντας και τον χυμό του λεμονιού.

  • Ξαφρίζουμε κατά διαστήματα το σιρόπι με ένα κουτάλι και ανακατεύουμε τα υλικά.
  • Όταν στο σιρόπι αρχίσει να δημιουργείται πολύς αφρός, αυτό σημαίνει ότι αρχίζει να γίνεται πηχτότερο και να δένει.
  • Η βρασμός για την ολοκλήρωση του γλυκού διαρκεί 30 λεπτά περίπου.
  • Στο τέλος θα πρέπει το σιρόπι να καλύπτει τις ρώγες των σταφυλιών.
  • Όταν είναι έτοιμο το αποσύρουμε από την εστία και το αδειάζουμε σε γυάλινα βάζα, αποστειρωμένα με την μέθοδο του βρασμού.
  • Τα σφραγίζουμε με το καπάκι τους και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει το γλυκό.
  • Επιλέγουμε γυάλινα βάζα με γυάλινο καπάκι για την αποθήκευσή του γλυκού.
  • Τα μεταλλικά καπάκια που έχουν ορισμένα βάζα είναι εσωτερικά επενδυμένα με πλαστική επένδυση.
  • Όταν βάλουμε το καυτό γλυκό μας σε ένα τέτοιο βάζο, η υψηλή θερμοκρασία θα αλλοιώσει το πλαστικό του καπακιού και θα μεταφέρει τα τοξικά υλικά του στο γλυκό μας.
  • Το καυτό σιρόπι του γλυκού είναι πολύ αραιό αλλά, όσο κρυώνει γίνεται πηχτότερο.
  • Το γλυκό στην φωτογραφία είναι σερβιρισμένο με στραγγιστό γιαούρτι 2% και περιέχει ζάχαρη στέβια προς αποφυγήν τετραψήφιων θερμίδων.
  • Μπορούμε να το σερβίρουμε και με ανάλατα αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και ψημένα.
Tips:
  • Κατά την παρασκευή του γλυκού μπορούμε να αυξήσουμε αναλογικά τα υλικά ζάχαρης και νερού. 
  • Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε αποθηκευμένο στο βάζο περισσότερο σιρόπι το οποίο θα μας φανεί χρήσιμο σε συνταγές γλυκών.
  • Η έμπνευση και η φαντασία θα σας «υποδείξουν» τον τρόπο χρήσης αυτού του αρωματικού σιροπιού σε γλυκιές συνταγές.
        Vasileios

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες

Δημοφιλείς αναρτήσεις