Υλικά:
- 1 Μπούτι από κατσικάκι
- 3 Πατάτες κομμένες κυδωνάτες
- 3 Σκελίδες σκόρδου κομμένες στα τέσσερα
- 1 Ποτήρι νερό
- Αλάτι & Πιπέρι
Υλικά για το μείγμα της σάλτσας:
- 1 Κουτάλια θυμάρι
- 1 Κουταλιά μουστάρδα
- Τον χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
- 1 κουταλιά ξύδι μπαλσάμικο
- 1/3 Ποτηριού λάδι
- Αλάτι, τόσο όσο
- Σε ένα μπολάκι αναμιγνύουμε καλά όλα τα υλικά της σάλτσας για την ομογενοποίηση.
- Βάζουμε τις πατάτες στη γάστρα, τα κομμάτια από το ένα σκόρδο, το νερό και τα 2/3 από το μείγμα της σάλτσας, ανακατεύοντας τα με το χέρι.
- Προσθέτουμε πιπέρι.
- Ακουμπάμε επάνω στις πατάτες το κατσικάκι περιχύνοντάς το με το υπόλοιπο μείγμα της σάλτσας.
- Χώνουμε τα υπόλοιπα κομμάτια από το σκόρδο στο κρέας και το αλατοπιπερώνουμε.
- Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της και ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου για μία ώρα.
- Όταν περάσει η 1 ώρα αφαιρούμε το καπάκι της γάστρας και συνεχίζουμε το ψήσιμο του φαγητού για μία ώρα περίπου (μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να καραμελώσουν οι πατάτες.
Tips:
- Για πιο ελαφρύ φαγητό βράζουμε σε νερό το κρέας για 5 λεπτά. με αυτό τον τρόπο διαλύονται τα περισσότερα λίπη του στο νερό. Το αφαιρούμε από το βρασμένο νερό και συνεχίζουμε τη παρασκευή του φαγητού μας.
- Μπορούμε μαζί με το θυμάρι να προσθέσουμε στη σάλτσα και 1 κουταλάκι ρίγανη.
- Για περισσότερο φαγητό αυξάνουμε τα υλικά της συνταγής αναλογικά.
- Συνοδεύουμε το φαγητό με μία πράσινη σαλάτα.
- Ως ορίζουν οι διατροφικοί κανόνες αλλά και παράδοση, κατά προσέγγιση τρώμε::
- Φαγητά με κόκκινο κρέας την Κυριακή, κοτόπουλο ή γαλοπούλα την Πέμπτη.
- Το δε Σάββατο ψάρι.
- Τις υπόλοιπες ημέρες τρώμε όσπρια και λαδερά φαγητά.
- Εξαιρούνται των κανόνων αυτοί που ακολουθούν διαιτολόγιο ιατρού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου