Υλικά παρασκευής:
- 800 Γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 200 γραμμάρια που προσθέτουμε κατά την διαδικασία του ζυμώματος και για το αλεύρωμα χεριών.
- 100 Γραμμάρια ξηρή μαγιά
- 2 Κουταλάκια ζάχαρη για τα ένζυμα της μαγιάς
- 1 Κουταλάκι αλάτι για τη γεύση
- 1 Φλιτζανάκι λάδι αναμεμειγμένο με μισό κουταλάκι ρίγανη
- 1 Πινέλο μαγειρικής
- 100 Ml (μισό ποτήρι περίπου) ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο. Με το ελαιόλαδο το ψωμί γίνει πιο δύσπεπτο λόγω των περισσοτέρων λιπαρών που έχει
- Νερό χλιαρό εμφιαλωμένο (χωρίς χλώριο) τόσο, όσο ζητήσει η ζύμη
- Σε μία λεκανίτσα αδειάζουμε 800 γραμμάρια αλεύρι.
- Ανοίγουμε στη μέση του μία λακκούβα και ρίχνουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη.
- Ανακατεύουμε όλο το μείγμα καλά με ένα κουτάλι.
- Ρίχνουμε και το αλάτι και συνεχίζοντας το καλό ανακάτεμα.
- Ανοίγουμε πάλι στη μέση του μίγματος μία λακκούβα και ρίχνουμε μισή κούπα νερό και το λάδι.
- Σπρώχνουμε το αλεύρι από τις άκρες προς το νερό και το λάδι.
- Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι για να δημιουργηθεί η ζύμη.
- Προσθέτουμε νερό μέχρι να δέσει το ζυμάρι.
- Αν γίνει πολύ αραιό συμπληρώνουμε λίγο αλεύρι.
- Συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια μας, εφόσον τα έχουμε αλευρώσει.
- Όταν η ζύμη δεν κολλάει στα δάκτυλα των χεριών την πλάθουμε σε σχήμα φρατζόλας ή καρβελιού και χαράζουμε αν θέλουμε την επιφάνειά του.
- Το τοποθετούμε με σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- περνάμε με το πινέλο μαγειρικής την επιφάνεια του άψητου ψωμιού την λαδορίγανη που ετοιμάσαμε (όσο πάρει η ζύμη).
- Βάζουμε το ταψί σκεπασμένο με μία λαδόκολλα σε ζεστό φούρνο, στους 50 ℃.
- Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για 30 - 45 λεπτά περίπου.
- Ψήνουμε το ψωμί (τοποθετώντας την σχάρα με το ταψί στις κάτω ράγες του φούρνου) στους 180 ℃ μέχρι η επιφάνεια του πάρει ένα χρυσό χρώμα.
- Όταν ψηθεί το αφαιρούμε από τον φούρνο και το σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα μέχρι να κρυώσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου