Υλικά για τα γιουβαρλάκια:
- 400 Γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο, σπαλομίτα
- 2/3 του φλιτζανιού ρύζι Καρολίνα πλυμένο και μουλιασμένο σε ζεστό νερό για 20 λεπτά
- Μισό φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Μισό κουταλάκι δυόσμο ξηρό
- 1 Κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο
- 1 Σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
- 1 Κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο<γ<γ
- Αλάτι & πιπέρι
- 2 πατάτες κομμένες σε χοντρούς κύβους
- 1 Ντομάτα καθαρισμένη από τους σπόρους της και κομμένη σε κύβους
- 2 Σκελίδες σκόρδου κομμένες στα τέσσερα
- 1 Μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
- 2 Καρότο μικρό κομμένα σε καρέ
- Μία πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε τρεις λωρίδες, χωρίς τους σπόρους της
- Μία τσιμπιά κύμινο
- 1 Κουταλάκι του γλυκού ξύδι και 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό φρέσκου λεμονιού
- 1 Φύλο δάφνης
- 4 Σπόρους μπαχάρι
- Αλάτι και πιπέρι: τόσο, όσο
- 3 Κουταλιές της σούπας λάδι γι το σοτάρισμα
- Μισό ποτήρι ελαιόλαδο για το μαγείρεμα
- Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά του κιμά για την ομογενοποίηση
- Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο 15 λεπτά για να δέσει.
- Πλάθουμε τον κιμά σε μπαλίτσες
- Σοτάρουμε με 3 κουταλιές ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο με λίγο αλάτι, χωρίς να τσιγαριστούν.
- Ρίχνουμε μέσα και τις πατάτες για ελαφρύ σοτάρισμα.
- Μετά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά για τη σάλτσα και τα βράζουμε 3 λεπτά για την ομογενοποίηση, προσθέτοντας το μπαλσάμικο, τον χυμό λεμονιού, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι.
- Στο τέλος ακουμπάμε τις μπαλίτσες του κιμά προσεκτικά επάνω στο μείγμα της σάλτσας.
- Ρίχνουμε< και το ελαιόλαδο
- Σκεπάζουμε το φαγητό με νερό προσέχοντας να μην πέσει επάνω στις μπάλες του κιμά.
- Ανάβουμε την εστία της κουζίνας σε μέτρια θερμοκρασία και βράζουμε το φαγητό για 50-60 λεπτά (μέχρι να εξατμιστεί το νερό του φαγητού και να μείνει η σάλτσα).
- Αν χρειαστεί προσθέτουμε κατά το μαγείρεμα λίγο νεράκι.
- Αφήνουμε την κατσαρόλα με το φαγητό εκτός εστίας για 20 λεπτά και μετά σερβίρουμε.
Tips:
- Δείτε πατώντας στον ακόλουθο σύνδεσμο πως αποφεύγουμε το ράγισμα στα γιουβαρλάκια κατά το μαγείρεμα: https://mageirikikaidiatrofi.blogspot.com/2018/10/blog-post_24.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου