🌷 🍀 🌹 🌻 🌺
🍁 🍃 🍂 🌿 🌾
Δύο
συνήθη μαγειρικά υλικά για τον χρωματισμό του ρυζιού και των ζυμαρικών είναι:
Τα πιο συνηθισμένα
Τα πιο συνηθισμένα
- Ο κρόκος Κοζάνης (ή safran) και ο κουρκουμάς.
- Γευστικά είναι και τα δύο ουδέτερα οπότε δεν θα επηρεάσουν την γεύση του φαγητού μας.
- Ο κρόκος έχει ένα διακριτικό άρωμα που ενισχύει το τελικό αποτέλεσμα στις συνταγές μας.
- 2-3 ίνες κρόκου διαλυμένες σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό μέσα σε μισό λεπτό θα μας δώσουν ένα κιτρινοκόκκινο χρώμα που μπορούμε να το προσθέσουμε κατά τον βρασμό του ρυζιού ή των ζυμαρικών μας, εφόσον πρώτα το σουρώσουμε για να μην πέσουν στο φαγητό και οι ίνες του κρόκου.
- Μία μικρή ποσότητα κουρκουμά, (στη μύτη ενός μικρού κουταλιού) όταν την προσθέσουμε κατά το βράσιμο του ρυζιού ή των ζυμαρικών, το φαγητό θα πάρει ένα ελαφρύ κιτρινοκόκκινο χρώμα.
- Προσέχουμε να μην υπερβούμε τις προαναφερθείσες ποσότητες γιατί οι χρωστικές ουσίες και των δύο αυτών βοτάνων είναι πολύ ισχυρές. Πειραματιστείτε αρχικά με αυτές τις αναλογίες και συνεχίστε κατά το δοκούν.
- Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις χρωστικές ουσίες (κατ΄επιλογήν) και σε συνταγές ζαχαροπλαστικής.
- Σημαντικό είναι ότι, αυτά τα δύο βάμματα είναι φυσικά προϊόντα και περιέχουν ωφέλιμα συστατικά για τον οργανισμό μας.
- Εν συγκρίσει με άλλα μπαχαρικά που δίνουν χρώμα στα φαγητά, τα 2 συγκεκριμένα δεν δημιουργούν προβλήματα σε ανθρώπους που ίσως έχουν κάποια ευαισθησία στον οργανισμό τους, γαστεντερικό κ.λ.π.
- Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε ως χρωστική ουσία το κάρυ (καυτερό ή ουδέτερο) αλλά θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα του φαγητού με το έντονο άρωμά του. Δεν συνιστάται σε ανθρώπους με ευάισθητο στομάχι και έντερο.
- Μικρή ποσότητα πάπρικας χρωματίζει τα φαγητά μας με μία κοκκινίζουσα απόχρωση.
Vasileios tips
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου