ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Προσαρμόζουμε πάντα της διατροφικές μας συνήθειες σύμφωνα με τις οδηγίες διατροφολόγου και δεν επιλέγουμε τα μενού μας ανεξέλεγκτα.
Όσοι ακολουθούν ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο, εφαρμόζουν τις συνταγές του ιστολογίου με δική τους ευθύνη.




Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

ΧΟΙΡΙΝΟ: Πως επικράτησε το γιορτινό έθιμο της γουρουνοπούλας

  • Σύμφωνα με τη Λαϊκή μας Παράδοση το έθιμο του χοιρινού επικράτησε κατά την χρονική περίοδο της τουρκοκρατίας.
  • Τα Χριστούγεννα, και την Λαμπρή οι Ρωμιοί, γιόρταζαν ψήνοντας κοτόπουλα, κατσίκια και αρνιά.
  • Μόλις «άκουγαν» τις μυρωδιές της σούβλας οι Οθωμανοί χαΐρι δεν είχαν για τους Ρωμιούς, παρά μόνο για τα ψητά τους.
  • «Επισκέπτονταν» τα σπίτια τους και έπαιρναν τα ψημένα κρέατα προς δική τους τέρψη.
  • Μια, δυο, τρεις χρονιές τα ίδια. Αφού είδαν κι απόειδαν οι Ρωμιοί, αποφάσισαν στις μεγάλες γιορτές να ψήνουν χοιρινά μόνο.
  • Γιατί;;; Διότι οι Οθωμανοί κατακτητές ήσαν μουσουλμάνοι και σύμφωνα με τους θρησκευτικούς τους κανόνες απαγορεύεται να τρώνε χοιρινό κρέας.
  • Έτσι ησύχασαν οι Ρωμιοί από τις γαστριμαργικές επιδρομές των κατακτητών και απολάμβαναν το γιορτινό τραπέζι ανέμελα.
  • Μετά την αλλαγή του γιορτινού μενού οι τούρκοι χωροφύλακες, επέστρεφαν στον πασά  με άδεια χέρια.
  • Μπρε! που είναι τα κοψίδια? Γιατί δεν τα φέρατε? τους ρώταγε ο πασάς.
  • Τι να φέρουμε πασά μου; Χοιρινά ψήσανε οι γκιαούρηδες, του απαντούσαν.
  • Βάι, βάιιιι, αναστέναζε ο πασάς, σε μπελάδες μας έβαλαν πάλι αυτοί οι Ρωμιοί.
                Εορτινό χρονογράφημα -by Vasileios

Δείτε στο βίντεο των 4,5 λεπτών την συνταγή για ένα νόστιμο χοιρινό κότσι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες

Δημοφιλείς αναρτήσεις