Ξεχωριστά πιτάκια, νόστιμα, με ελάχιστες θερμίδες και σχεδόν ανύπαρκτα λιπαρά.
Ιδανικά για τον καφέ, τη δουλειά, το δρόμο, την εκδρομή, για τη λιγούρα και χωρίς διαιτητικές ενοχές.
Υλικά:
- 250 Γραμμάρια ανθότυρο τριμμένο. Να μην είναι πολύ μαλακό
- 50 Γραμμάρια ριζάλευρο
- 50 Γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Μισό φακελάκι ξηρή μαγιά (15 γραμμάρια)
- 1 Αυγό
- 1 Φλυτζανάκι δυόσμο
- 1 Φλυτζανάκι άνηθο
- 1 Κουταλιά της σούπας λάδι
- Μισό κουταλάκι αλάτι (εξαρτάται από την αλμυρότητα του ανθότυρου)
- Λίγο λάδι για το άλειμμα της επιφάνειας των πιταρίων
- Σε μία λεκανίτσα ανακατεύουμε καλά τα αλεύρια με την μαγιά και μισό κουταλάκι ζάχαρη.
- Ρίχνουμε το λάδι και λίγο νεράκι καθαρό (χωρίς χλώριο) τόσο, να μας δώσει ένα σφικτό χυλό.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής και ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι να πάρουμε μία ομοιόμορφη ζύμη.
- Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη για 30 λεπτά.
- Βρέχουμε τα χέρια μας με νεράκι και πλάθουμε τυροπιτάκια.
- Αλείφουμε τις επιφάνειές τους με λίγο ελαιόλαδο (τόσο, όσο)
- Σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα τοποθετούμε τα τυροπιτάκια και τα ψήνουμε στους 190 ℃ μέχρι να πάρουν χρώμα χρυσό.
- Όταν η επιφάνειά τους χρυσίσει τα γυρίζουμε.
- Εναλλακτικά μπορούμε να τα ψήσουμε μέσα σε ένα τηγάνι που έχουμε αλείψει τον πάτο του με λάδι, σε μέτρια έως χαμηλή θερμοκρασία.
- Με αυτή την μέθοδο ψησίματος οι θερμίδες διπλασιάζονται.
- Μπορούμε να αντικαστήσουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
- Σε αυτή την περίπτωση δε προσθέτουμε μαγιά και ζάχαρη.
- Για περισσότερα τρελοπιτάκια διπλασιάζουμε τις ποσότητες των υλικών.
- Τρώγονται και κρύα γιατί δεν περιέχουν λίπη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου