Οι σπιτικοί ζωμοί μπορούν να ενισχύσουν γεύση και νοστιμιά σε διάφορα φαγητά όπως είναι τα ζυμαρικά,το ρύζι, τα λαδερά και τα όσπρια.
Ζωμός λαχανικών:
- Όταν καθαρίζουμε κηπευτικά για την μαγείρεμα φαγητών αφαιρούμε σχεδόν πάντοτε ορισμένα σημεία τους (κοτσάνια, φύλλα, φλούδες) και τα πετάμε.
- Με την κατάλληλη διαχείριση μπορούμε αυτά τα τεμάχια να τα αξιοποιήσουμε για παρασκευή σπιτικών ζωμών ως εξής:
- Πλένουμε καλά όλα τα τεμάχια των λαχανικών και τα βράζουμε σε καθαρό νερό. Αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο αλάτι.
- Η ποσότητα του νερού για το βράσιμο των λαχανικών να μην είναι μεγάλη.
- Με λίγο νερό ίσα που να σκεπάζει τα υλικά μας θα δώσει νοστιμότερο και πιο συμπυκνωμένο ζωμό.
- Όταν κρυώσει ο ζωμός τον σουρώνουμε και τον τοποθετούμε σε ένα σκεύος αποθήκευσης τροφίμων κατάλληλο για κατάψυξη το οποίο θα πρέπει να κλείνει αεροστεγώς.
- Δεν γεμίζουμε το αποθηκευτικό σκεύος μέχρι επάνω γιατί όταν ο ζωμός όταν παγώσει θα διογκωθεί πολύ με αποτέλεσμα να κάνει ζημιά στο σκεύος αποθήκευσης.
- Αποθηκεύουμε το σκεύος με τον ζωμό στην κατάψυξη.
- Μία άλλη καλή επιλογή είναι να γεμίσουμε παγοκυψέλες κατάψυξης με ζωμό και να τις καταψύξουμε.
- Κάθε φορά αποσπούμε από την παγοκυψέλη όσα παγωμένα τεμάχια ζωμού χρειαζόμαστε για το μαγείρεμα.
- Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε με τα ωμά κόκαλα ή τους χόνδρους από ένα καθαρισμένο κρέας ή ψάρι.
- Μπορούμε να βράσουμε κόκαλα, χόνδρους, πέτσες, κεφάλια ή κεντρικά κόκαλα ψαριών σε καθαρό νερό, να σουρώσουμε και να αποθηκεύσουμε τον κρύο ζωμό τους κατά τον ίδιο τρόπο.
- Καλό θα είναι ο ζωμός στην κατάψυξη να μην παραμένει περισσότερο από 30 ημέρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου