- Μπορούμε να παρασκευάσουμε σπιτικό ζωμό κρέατος με κόκαλα μόσχου, κοτόπουλου ή και γαλοπούλας για τη γευστική ενίσχυση λαδερών, οσπρίων, ζυμαρικών κ.λ.π.
- Τα κόκαλα μόσχου θα τα ζητήσουμε από τον κρεοπώλη μας.
- Τα κόκαλα από κοτόπουλο ή γαλοπούλα τα αφαιρούμε με ένα ειδικό μαχαίρι κοπής κρέατος από το ψαχνό εμείς ή ο κρεοπώλης μας.
- Τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα με αρκετό και ελαφρώς αλατισμένο νερό τα κόκαλα.
- Τα βράζουμε για 40 λεπτά περίπου.
- Όταν έχουν βράσει αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία της κουζίνας, αφαιρούμε τα κόκαλα και αφήνουμε τον ζωμό που δημιουργήθηκε από το βράσιμο να κρυώσει.
- Αν στην επιφάνεια του κρύου ζωμού έχει συσσωρευτεί λίπος το αφαιρούμε με ένα κουτάλι.
- Αποθηκεύουμε τον ζωμό σε παγοκυψέλες και τον τοποθετούμε στην κατάψυξη για 30 έως 40 ημέρες το πολύ.
- Όταν θέλουμε να ενισχύσουμε τη γεύση ενός φαγητού αποσπούμε από τις παγοκυψέλες τόσα, όσα τεμάχια ζωμού χρειαζόμαστε και τα προσθέτουμε παγωμένα στο φαγητό που μαγειρεύουμε.
- Μία δεύτερη λύση για τους κύβους κρέατος (ή και λαχανικών) είναι να τους αγοράσουμε από τα καταστήματα τροφίμων.
- Στους κύβους κρέατος ή λαχανικών του εμπορίου το άρωμα του ζωμού βρίσκεται ενσωματωμένο μέσα σε φοινικέλαιο υπό μορφήν τζελ ή σε συμπαγείς κύβους ενσωματωμένο σε λίπος.
- Το μεδούλι που εμπεριέχεται στα κόκαλα μόσχου το προσθέτουμε μετά το πέρας του βρασμού, στο φαγητό της ημέρας κατά το μαγείρεμα, για ενισχύσουμε τη νοστιμιά του.
- Αλλά ποτέ μα ποτέ δεν αποθηκεύουμε το μεδούλι στη συντήρηση ή την κατάψυξη του ψυγείου μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου