ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Προσαρμόζουμε πάντα της διατροφικές μας συνήθειες σύμφωνα με τις οδηγίες διατροφολόγου και δεν επιλέγουμε τα μενού μας ανεξέλεγκτα.
Όσοι ακολουθούν ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο, εφαρμόζουν τις συνταγές του ιστολογίου με δική τους ευθύνη.




Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

ΦΡΕΣΚΑ ΚΟΥΚΙΑ ΜΕ ΚΑΡΔΙΕΣ ΑΓΚΙΝΑΡΑΣ

Ανοιξιάτικο Φαγητό με κουκιά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένοι άνθρωποι έχουν αλλεργία στα κουκιά λόγω κυάμωσης. Ο κύαμος μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση στα ζώα και στον άνθρωπο γνωστή ως κυάμωση.
Η κυάμωση προκαλεί αιμολυτική αναιμία στο αίμα του ασθενούς και σε πολλές περιπτώσεις είναι θανατηφόρος.
Προκαλείται σε άτομα που έχουν κληρονομήσει την έλλειψη του ενζύμου G6PD
 (Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%B9%CE%AC ).

Αποφύγετε λοιπόν τα κουκιά εάν ο οργανισμός σας έχει έλλειψη του ενζύμου G6PD. Συμβουλευτείτε τον διαιτολόγο ή τον οικογενειακό σας ιατρό.

           Υλικά:
  • 250 Γραμμάρια καρδιές αγκινάρας
  • 250 Γραμμάρια κουκιά φρέσκα ή κατεψυγμένα φρέσκα καλά πλυμένα (χωρίς τη φλούδα τους)
  • 3 Κρεμμυδάκια φρέσκα πρώτα πλυμένα και ψιλοκομμένα
  • 2 Σκελίδες σκόρδου χοντροκομμένες (προαιρετικά)
  • 1 Κούπα άνηθο Ψιλοκομμένο
  • 1 Πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη χωρίς τα σπόρια της
  • 1 Ντομάτα κομμένη σε κύβους ή χοντροτριμμένη (χωρίς τα σπόρια της και τη φλούδα της κατά προτίμηση)
  • 3 Αποξηραμένες ντομάτες (πομοντόρια) προαιρετικά
  • Αλάτι & πιπέρι
  • 1 Ποτηράκι ελαιόλαδο και 3 κουταλιές ελαιόλαδο για το σοτάρισμα

           Εκτέλεση:
  • Σοτάρουμε με 3 κουταλιές ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια , το σκόρδο, τον άνηθο και την πιπεριά Φλωρίνης αλατισμένα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γυαλίσουν
  • Συνεχίζουμε το σοτάρισμα προσθέτοντας και την ντομάτα για να φύγουν τα πολλά ζουμιά της
  • Ακολούθως ρίχνουμε τα κουκιά και λίγο πιπέρι προσθέτοντας στην κατσαρόλα 2 ποτήρια νερό. Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να εξατμιστεί το νερό.
  • Ρίχνουμε τις αγκινάρες, και το υπόλοιπο ελαιόλαδο ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε χαμηλή φωτιά για 3 λεπτά.
  • Σκεπάζουμε το φαγητό με νερό και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή έως μέτρια φωτιά μέχρι να μείνει η σάλτσα.
           Tips:
  • Μπορούμε να αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη φρέσκα κουκιά τον Μάιο, χωρίς τη φλούδα τους σε σακούλα τροφίμων καλά σφραγισμένη και να τα πλύνουμε σε νερό βρύσης καλά πριν το μαγείρεμα.
            Vasileios

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες

Δημοφιλείς αναρτήσεις