Υλικά:
- 1 Φιλέτο μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο και πλυμένο
Υλικά για το κουρκούτι:
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του περασμένο από σήτα κατά προτίμηση
- 1 Κουτί (μικρό) μπύρα
- 1 Μπουκαλάκι (500 γρ.) νερό
- 1 Κουταλάκι του γλυκού ¨σπαστό¨ αλάτι
- Μισό κουταλάκι σκόνη μάραθου για αρωματισμένο κουρκούτι (προαιρετικά)
- (Για μαγείρεμα στο σπίτι καλύτερα θα είναι να χρησιμοποιήσουμε τις μισές ποσότητες υλικών στο κουρκούτι)
Προετοιμασία:
- Σκεπάζουμε το ξαρμυρισμένο φιλέτο του μπακαλιάρου με χαρτί κουζίνας και το πιέζουμε ούτως ώστε να αποστραγγιστούν τα πολλά νερά από το ψάρι
- Τον κόβουμε σε κομματάκια όσο ένα σπιρτόκουτο.
Εκτέλεση για το κουρκούτι:
- Αδειάζουμε το νερό και την μπύρα σε μία λεκανίτσα προσθέτοντας το αλάτι και την σκόνη του μάραθου ανακατεύοντας ελαφρά.
- Ρίχνουμε μέσα στην λεκανίτσα και το αλεύρι ανακατεύοντας με έναν συρμάτινο αναδευτήρα και προσέχουμε να σπάσουν οι σβόλοι του αλευριού ώστε το μείγμα να γίνει ομοιογενές.
- Σε ένα πιάτο αδειάζουμε 1 ποτήρι αλεύρι και αλευρώνουμε τα κομματάκια του μπακαλιάρου πριν τα ρίξουμε στο κουρκούτι
Τηγάνισμα:
- Σε ένα βαθύ βαθύ σκεύος μικρού διαμετρήματος, π.χ. ένα κατσαρολάκι, αδειάζουμε ηλιέλαιο για το τηγάνισμα τόσο, όσο να γεμίσει κατά τα 2/3 το σκεύος και το ζεσταίνουμε αρκετά.
- Παίρνουμε ένα, ένα αλευρωμένα κομμάτια του μπακαλιάρου, τα τινάζουμε ελαφρά για να φύγει το πολύ αλεύρι και τα βουτάμε στο κουρκούτι. Το κομμάτι θα βυθιστεί στο λάδι αλλά γρήγορα θα επιπλεύσει στη επιφάνεια του λαδιού.
- Όταν το κουρκούτι πάρει ένα σκούρο ξανθό χρώμα βγάζουμε τα τεμάχια ψαριού με μία τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το λάδι τηγανίσματος.
Tips:
- Με το κουρκούτι που θα περισσέψει μπορούμε να τηγανίσουμε φετούλες από κολοκυθάκια ή ότι άλλο θέλουμε.
Κολοκυθάκια τηγανισμένα
- Με αυτή την μέθοδο τηγανίσματος το λάδι που κρατά ο τηγανισμένος μπακαλιάρος είναι ελάχιστο (σχεδόν μηδαμινό). Έτσι το φαγητό μας γίνεται νόστιμο και εύπεπτο.
Σκορδαλιά:
- Η σκορδαλιά γίνεται με βάση το ψωμί ή την πατάτα αλλά και με τα δύο μαζί
- 300 - 350 γραμμάρια ψωμί 2 ημερών(6 φέτες), βαρύ και όχι πολυτελείας χωρίς κόρα.
- Ελαιόλαδο τόσο, όσο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο.τριμμένο.
- Ξύδι (ποσότητα κατ΄επιλογήν)
- Αλάτι κατ΄επιλογήν)
Εκτέλεση:
- Μουλιάζουμε το ψωμί σε μία λεκανίτσα με νερό και το στύβουμε αφαιρώντας το πολύ νερό.
- Βάζουμε σε ένα μπλέντερ το ψωμί, το ξίδι, το αλάτι και το σκόρδο και τα ανακατεύουμε.
- Αναδεύουμε τα υλικά (στο μπλέντερ) και προσθέτουμε νερό τόσο, όσο να δημιουργηθεί μία πυκνότητα που μας ικανοποιεί.
- Όταν έχουν ομογενοποιηθεί τα υλικά μας προσθέτουμε ελαιόλαδο προσεχτικά για να δώσουμε μία στοιχειώδη λιπαρότητα στην σκορδαλιά.
- Δοκιμάζουμε την σκορδαλιά και προσθέτουμε, αν χρειάζεται ξύδι, αλάτι ή σκόρδο, ανάλογα με τις γευστικές μας προτιμήσεις.
Tips:
- Δεν χτυπάμε υπερβολικά το μείγμα μας ώστε το ψωμί να κρατήσει την υφή του.
- Μπορούμε μετά την ανάδευση να προσθέσουμε και μικρά κομμάτια καρυδιών.
- Προσοχή: Το πολύ λάδι θα κάνει την σκορδαλιά δύσπεπτη.
Υλικά με πατάτα:
- 3 - 4 πατάτες μέτριες
- Πλένουμε τις πατάτες και τις βράζουμε με την φλούδα σε νερό μέχρι να μαλακώσουν (35 λεπτά περίπου).
- Τις βγάζουμε από το νερό να κρυώσουν, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
- Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία παρασκευής όπως με το ψωμί. Εδώ για την αραίωση της σκορδαλιάς θα χρησιμοποιήσουμε το νερό από τις βρασμένες πατάτες.
Υλικά με ψωμί και πατάτες:
- Η ίδια συνταγή με μισή ποσότητα ψωμιού και πατάτας. Για την αραίωση της σκορδαλιάς θα χρησιμοποιήσουμε και εδώ το νερό από τις βρασμένες πατάτες.
https://mageirikikaidiatrofi.blogspot.com/2019/03/blog-post_25.html
https://mageirikikaidiatrofi.blogspot.com/2019/03/i.html
https://mageirikikaidiatrofi.blogspot.com/2019/03/i.html
Vasileios
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου