Ένας από αυτούς είναι η παρασκευή κρουτόν.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε είδος ψωμιού (λευκό ή ολικής αλέσεως).
Θα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση και να μην έχει μουχλιάσει.
Διαδικασία προετοιμασίας:
- Τεμαχίζουμε το ψωμί σε τετράγωνες λεπτές φέτες.
- Με ένα ψαλίδι μαγειρικής τις κόβουμε σε λωρίδες.
- Κόβουμε την κάθε λωρίδα σε κύβους.
- Προετοιμασία ψησίματος:
- Ραντίζουμε τους κύβους του ψωμιού με λίγο σπορέλαιο ελαφρά και τις πασπαλίζουμε με ένα μυρωδικό (ρίγανη ή θυμάρι κ.λ.π.)
- Ανακατεύουμε με τα χέρια μας προσεχτικά τους κύβους με τα μυρωδικά και το λάδι.
Για το ψήσιμο:
- Αδειάζουμε τους κύβους του ψωμιού σε ένα ταψάκι καλυμμένο με μία λαδόκολλα.
- Τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 ℃ μέχρι να πάρουν ένα σκούρο χρυσό χρώμα και να γίνουν τραγανοί.
- Ο χρόνος ψησίματος είναι λίγος (15 - 25) λεπτά και θα πρέπει να προσέχουμε συνέχεια το ψήσιμο των κρουτόν για να μην μας καούν.
- Το ψωμί διατηρείται σε καλύτερη κατάσταση αν το αποθηκεύσουμε σε μία σακούλα τροφίμων και το τοποθετήσουμε στον θάλαμο συντήρησης του ψυγείου μας.
- Αν μας περισσέψουν τεμάχια ψωμιού από την κοπή μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε σε ένα σακουλάκι και να τα ρίξουμε σε σημεία που υπάρχουν περιστέρια.
- Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μπαγιάτικο ψωμί σε συνταγή παρασκευής βυζαντινήκεφτέδων ή μπιφτεκιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου