Πολύ καλός σύμμαχος της υγείας μας.
¨Ορισμένα θρεπτικά στοιχεία που περιέχει είναι:
Σουλφοραφάνη: προστατεύει το παχύ
έντερο και τους πνεύμονες από τον καρκίνο
Φυλλικό οξύ: Δίνει προστασία στον τράχηλο
της μήτρας και τον μαστό από καρκινικά κύτταρα
Βιταμίνη Κ για την απορρόφηση του
ασβεστίου από τον οργανισμό και την ενίσχυση των οστών
Βιταμίνη C: Κατά της
αντιγήρανσης.
Μαγνήσιο: Σύμμαχος στην υγεία της καρδιάς,
καταπολεμά την αϋπνία, μειώνει τις κράμπες και έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.
Καταπολεμά
την δυσκοιλιότητα.
Υλικά:
- 1 Μπρόκολο
- 1 Κουταλιά αλάτι
- 1 Λεμόνι
- Ελαιόλαδο.
- Κόβουμε τις φούντες του μπρόκολου αλλά και τα τρυφερά κοτσάνια.
- Ρίχνουμε τα κομμάτια του μπρόκολου σε μία κατσαρόλα με νερό και τα αφήνουμε 15 - 20 λεπτά για να διαλυθούν πιθανά υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
- Ξεπλένουμε καλά τα κομμάτια του μπρόκολου και την κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε στην άδεια κατσαρόλα 1 κουταλιά αλάτι, νερό και βυθίζουμε πάλι τα κομμάτια στο αλατισμένο νερό.
- Το αλατισμένοι νερό θα βοηθήσει τα μπρόκολα να μην χάσουν το πράσινο χρώμα τους κατά το άτμισμα.
- Αφαιρούμε τα κομμάτια από το αλατισμένο νερό και τα τοποθετούμε σε έναν ατμομάγειρα ηλεκτρικό ή ατμομάγειρα κατσαρόλας, για 20 - 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Όταν είναι έτοιμα τα ρίχνουμε σε παγωμένο νερό για να σταθεροποιηθεί το πράσινο χρώμα τους.
- Σερβίρουμε τα μπρόκολα στραγγισμένα με ελαιόλαδο και λεμόνι.
Tips:
- Αν σας ενοχλεί η μυρωδιά του μπρόκολου κατά τον χρόνο του βρασμού του προσθέστε μία φέτα λεμόνι στην κατσαρόλα
- Μαγειρεύοντας τα λαχανικά στον ατμό, δεν έχουμε απώλεια των θρεπτικών τους συστατικών εν αντιθέσει με τον βρασμό τους σε νερό όπου διαλύονται τα περισσότερα θρεπτικά και γευστικά συστατικά τους.
- Απαραίτητο είναι να πλένουμε σχολαστικά τα λαχανικά μας, όχι ξεπλένοντάς τα στην βρύση αλλά βυθίζοντας τα σε ένα σκεύος με νερό για 15 - 20 λεπτά για να διαλύονται τα φυτοφάρμακα και οι βρομιές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου