Ένα νόστιμο και εύπεπτο όσπριο που κατατάσσεται από τους διατροφολόγους στην Μεσογειακή Διατροφή.Εύκολο στην παρασκευή του.Τρώγεται ως κυρίως πιάτο αλλά και ως συνοδευτικό στο τραπέζι μας.
Προσοχή σε αυτούς που έχουν έλλειψη του ενζύμου G6PD (Κυάμωση - Φαβισμός),
δεν επιτρέπεται να τρώνε το συγκεκριμένο φαγητό.
Υλικά:
Υλικά:
- 350 - 400 Γραμμάρια φάβα πλυμένη με νεράκι
- 'Ένα μικρό καρότο
- 1 μέτριο κρεμμύδι ολόκληρο και καθαρισμένο
- 1 Κουταλιά της σούπας λάδι
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 Κρεμμύδι ξερό ή φρέσκο και μαϊντανό ψιλοκομμένα για το στόλισμα
- Λεμόνι για το σερβίρισμα
- Ρίχνουμε στη χύτρα τη φάβα, τη σκεπάζουμε με νερό και την βράζουμε σε μέτρια φωτιά.
- Όταν αρχίσει ο βρασμός του νερού την ξαφρίζουμε.
- Προσθέτουμε το ολόκληρο κρεμμύδι, το καρότο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
- Κλείνουμε τη χύτρα και βράζουμε το φαγητό για 50 - 60 λεπτά.
- Όταν είναι έτοιμο το φαγητό αποσύρουμε από την εστία τη χύτρα και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Αναδεύουμε με το ραβδομπλέντερ τη φάβα εφόσον πριν έχουμε αφαιρέσει το καρότο και το κρεμμύδι.
- Την αφήνουμε 1 ώρα να σφίξει.
- Σερβίρουμε προσθέτοντας στη φάβα κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, μαϊντανό και λεμόνι.
Tips:
- Μπορούμε στο πιάτο μας να προσθέσουμε καραμελωμένο το κρεμμύδι, και κάπαρη για περισσότερη γεύση (όπως μας προτείνει μία Μκρασιάτισσα κυρία).
- Προσοχή σε αυτούς που έχουν έλλειψη του ενζύμου G6PD (Κυάμωση - Φαβισμός)
- Διαβάστε το άρθρο στον κάτωθι σύνδεσμο για να ενημερωθείτε.
- https://www.nutritheories.gr/peri-diatrofis/%CE%BA%CF%85%CE%AC%CE%BC%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%86%CE%B1%CE%B2%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-e%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-h-%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%88%CE%B7-g6pd
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου