ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Προσαρμόζουμε πάντα της διατροφικές μας συνήθειες σύμφωνα με τις οδηγίες διατροφολόγου και δεν επιλέγουμε τα μενού μας ανεξέλεγκτα.
Όσοι ακολουθούν ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο, εφαρμόζουν τις συνταγές του ιστολογίου με δική τους ευθύνη.




Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

ΦΑΚΕΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ

Το πιο ελαφρύ όσπριο που τρώγεται όλες τις εποχές, χωρίς να επιβαρύνει το στομάχι μας όπως συμβαίνει με άλλα όσπρια.
Το λεμόνι στις κόκκινες φακές είναι απαραίτητο όσο είναι το αλάτι στις τηγανιτές πατάτες.

                  Υλικά:

Διακρίνονται από το γλυκό κοραλλί τους χρώμα
  • Μισό κιλό φακές κόκκινες
          Για το μείγμα κηπευτικών και μπαχαρικών:
  • 1 Μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
  • 3 Σκελίδες σκόρδου κομμένες
  • 2 Καρότα κομμένα σε κύβους
  • 1 Πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε κύβους και καθαρισμένη από ίνες και σπόρους
  • Μισή ντομάτα κομμένη σε κύβους (χωρίς τους σπόρους της)
  • 1 Κουταλιά πελτέ
  • Πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.γ. Κόλιανδρο ξηρό
  • Μισό κ.γ δυόσμο ξερό
  • 1 Φύλλο δάφνης
  • Λεμονοπίπερο
  • Αλάτι και λάδι.
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο για την ανάμειξη υλικών στο μπλέντερ.
          Για το σερβίρισμα ανά μερίδα:
  • 1 Κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι αλατισμένο και ανακατεμένο με χυμό από μισό λεμόνι.
  • ή Καπνιστό τυρί (σκληρό ή ημίσκληρο) τριμμένο.
  • Λίγο Μπούκοβο για το πασπάλισμα στο πιάτο ή λίγο λεμονοπίπερο.
  • Ελαιόλαδο
  • Χύμό από μισό λεμόνι για τις φακές
           Προετοιμασία Για τις φακές:
  • Ξεπλένουμε τις φακές μέχρι το νερό τους να μην θολώνει.
  • Τις βάζουμε στην κατσαρόλα και τις σκεπάζομε με νερό. 
  • Τις βράζουμε για 10 λεπτά αφαιρώντας με ένα κουτάλι τον αφρό βρασμού τους.
  • Μετά τις ξεπλένουμε καλά μέσα σε ένα μεγάλο σουρωτήρι.
           Παρασκευή υλικών του μείγματος κηπευτικών και μπαχαρικών:
  • Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τα καρότα.

  • Τα σοτάρουμε με 4 κουταλιές ελαιόλαδο μέχρι να μαραθούν καλά, σβήνουμε με 2 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο (ή με ένα σφηνάκι λευκό ξηρό κρασί).
  • Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας τα. (Την πιπεριά Φλωρίνης, την ντομάτα, την πάπρικα. τον κόλιανδρο, τον δυόσμο, την δάφνη το λεμονοπίπερο και το αλάτι, αφήνοντάς τα να βράσουν για 5 λεπτά.
  • Ρίχνουμε τα σοταρισμένα υλικά μέσα στις φακές και προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό.
  • Ανακατεύουμε το φαγητό και το αφήνουμε να βράσει για 20 – 40 λεπτά.
  • Όταν μαγειρευτεί και κρυώσει το ομογενοποιούμε στο μούλτι χωρίς τη δάφνη.



           Tips:
  • Για περισσότερη γεύση στο φαγητό προσθέτουμε κατά το σερβίρισμα  χυμό λεμονιού καθώς επίσης και λίγο ωμό λάδι.
  • Τα κρουτόν ψημένα με λαδάκι και θυμάρι, είναι επίσης ένα νόστιμο συνοδευτικό 
  • Δείτε επιλέγοντας τον ακόλουθο σύνδεσμο την διαδικασία παρασκευής crouton στο σπίτι:
  • https://mageirikikaidiatrofi.blogspot.com/2019/03/blog-post_5.html
              Vasileios

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες

Δημοφιλείς αναρτήσεις