Το ροκφόρ είναι ένα πικάντικο τυρί με έντονη γεύση ΠΟΥ θα «απογειώσει» τη νοστιμιά του φαγητού μας
Υλικά:
- 300 - 350 γραμμάρια κιμά
- Φρυγανιά έτοιμη τριμμένη (μισή κούπα)
- 2 κουταλάκια μουστάρδα
- 2 κρεμμύδια ξερά μέτρια
- 3 - 4 σκελίδες σκόρδου
- 1 αυγό
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι ή μηλόξυδο
- Ενάμισι κουταλάκι μαϊντανό ξερό
- Μισό κουταλάκι δυόσμο ξερό
- Μισό κουταλάκι κύμινο
- 1 Πατάτα (γαλλική κατά προτίμηση) ψιλοκομμένη σε κύβους
- Μισή κούπα τριμμένο τυρί ροκφόρ
- ½ Χυμό από λεμόνι
- 1/2 χυμό από πορτοκάλι
- Μισό ποτήρι λάδι
- Αλάτι και πιπέρι
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Εκτέλεση:
- Σε μία λεκανίτσα βάζουμε το κιμά, το τρίμμα της φρυγανιάς (χωρίς να το βρέξουμε), 1 κουταλάκι μουστάρδα, το ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες, το ξύδι (θα κάνει τα κεφτεδάκια μας αφράτα), το ασπράδι από το αυγό, το δυόσμο, τον μαϊντανό, το κύμινο και 1 κουταλιά της σούπας λάδι.
- Ζυμώνουμε καλά το μείγμα του κιμά ώστε τα υλικά να ομογενοποιηθούν πλήρως.
- Θα μας δώσει ένα σφιχτό μείγμα το οποίο βάζουμε στο ψυγείο για 10 - 15 λεπτά να ξεκουραστεί.
- Όσο ο κιμάς ξεκουράζεται, βάζουμε σε μία κατσαρόλα ψιλοκομμένο το 2ο κρεμμύδι, τις υπόλοιπες σκελίδες σκόρδου, τη κομμένη πατάτα, μισό ποτήρι λάδι, πιπέρι, ελάχιστο κύμινο, και λίγο μαϊντανό.
- Πλάθουμε τα κεφτέδάκια και κατόπιν τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό της βρύσης τόσο όσο να τα σκεπάσει και προσέχοντας να μη διαλυθούν.
- Ανάβουμε την εστία μας και μετά από λίγο (όταν το νερό θα βράζει) τα κεφτεδάκια θα ανέβουν στην επιφάνεια του νερού.
- Μετά από 1 ώρα περίπου και όταν το περισσότερο νερό θα έχει εξατμισθεί προσθέτουμε το τυρί, τους χυμούς από το λεμόνι και το πορτοκάλι και 1 κουταλάκι μουστάρδας αφήνοντας το φαγητό να βράσει για περίπου 6 λεπτά.
- Το ροκφόρ είναι ένα αρκετά αλμυρό τυρί, γι’ αυτό όταν το προσθέσουμε στη σάλτσα μας την δοκιμάζουμε ώστε να δούμε αν και κατά πόσο επιπλέον αλάτι χρειάζεται να προσθέσουμε.
- Η πατάτα θα έχει λιώσει με το βράσιμο βοηθώντας τη σάλτσα μας να δέσει καλύτερα και να της δώσει καλύτερη υφή.
- Αφήνουμε το φαγητό να «ξεκουραστεί για 8 λεπτά και σερβίρουμε._
Vasileios
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου