Μία σούπα χειμωνιάτικη και νόστιμη είναι η κρεατόσουπα.
Υλικά:
- 300 - 350 γραμμάρια μόσχου. (Η δική μου επιλογή για τρυφερό και νόστιμο κρέας είναι η σπαλομίτα).
- 1/2 ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο ή σελινόριζα
- Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/2 του φλιτζανιού ρύζι πλυμένο, (Ότι σας αρέσει, εγώ προτιμώ την Καρολίνα)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι καθαρισμένο, (αν θέλετε κομμένο στη μέση για να διαλυθεί στη σούπα μας)
- 2 σκελίδες σκόρδου
- 1 κρότο κομμένο σε ροδέλες
- 1/2 φλιτζάνι λάδι
- Αλάτι και πιπέρι της αρεσκείας μας.
Εκτέλεση:
- Κόβουμε το μοσχάρι σε 3 ή 4 κομμάτια και το βάζουμε την κατσαρόλα με νερό για να βράσει.
- Όταν αρχίσει ο βρασμός αφαιρούμε το αφρό του κρέατος από την επιφάνεια του νερού με ένα κουτάλι και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής μας εκτός από το ρύζι και το λάδι
- Το αφήνουμε να βράσει 40 - 45 λεπτά και κατόπιν ρίχνουμε το ρύζι και το λάδι ανακατεύοντας τη σούπα με την κουτάλα. Το αφήνουμε να βράσει έως ότου το ρύζι μας να βράσει καλά.
- Προς το τέλος του βρασμού και 5 λεπτά πριν κλείσουμε την εστία στείβοντας μισό λεμόνι στη σούπα μας θα δώσει περισσότερη γεύση.
- Προσθέτοντας και πιπερόριζα ενισχύουμε περισσότερο τη γεύση.
- Η σούπα μας εκτός από λεμονάτη γίνεται και κοκκινιστή προσθέτοντας μέσα στα υλικά μας τριμμένη ντομάτα ή λίγο πελτέ, 2-3 κόκκους μπαχάρι, ή κόκκους πιπεριού.
- Το ζυμαρικό που θα βάλουμε στο φαγητό μας, εκτός από ρύζι είναι δική μας επιλογή όπως π.χ. αστεράκι, κοχύλι, κριθαράκι, τραχανά καθώς και άλλα τόσα είδη ζυμαρικών που αγαπάμε.
- Ορισμένοι μαγειρεύουν αυτό το φαγητό με πατάτες κυδωνάτες.
- Ωραία σούπα μπορούμε να μαγειρέψουμε και με κόκαλα μοσχαρίσια των οποίων το μεδούλι θα απογειώσει τη γεύση της.
- Έχουμε τη δυνατότητα να φυλάξουμε σουρωμένο ζωμό κρέατος στην κατάψυξη για την γευστική ενίσχυση άλλων φαγητών. Θα αφαιρέσουμε ζωμό πριν ρίξουμε το ρύζι στη σούπα.
- Την διαδικασία βρασμού με νερό και κρέας (πριν το μαγείρεμα) την κάνω ξεχωριστά αφήνοντας το κρέας μου να βράσει 3-5 λεπτά. Μαζί με τον αφρό διαλύονται στο νερό ορμονούχες ουσίες, λίπη και εμβόλια του κρέατος, αλλά ο σίδηρος, η πρωτεΐνη και η γεύση δεν χάνονται.
- Κατόπιν βγάζω το κρέας και το τοποθετώ σε καθαρή κατσαρόλα με νερό από την βρύση.
- Μην ξεχνάμε ότι ο σίδηρος που περιέχουν ορισμένα τρόφιμα όπως είναι το κρέας και οι φακές απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό όταν στο τέλος του γεύματος καταναλώνουμε φρούτα που περιέχουν βιταμίνη C (π.χ. εσπεριδοειδή). Αυτή η βιταμίνη είναι ο καταλύτης για την καλή απορρόφηση του σιδήρου από το έντερο.
- Μην αδειάζετε καυτό νερό από μαγειρεμένα φαγητά στο νεροχύτη γιατί αλλοιώνει τα σιφώνια και τα λίπη του νερού κολλούν στις σωληνώσεις. Ρίξτε 3-4 σταγόνες υγρού πιάτων στο καυτό νερό και προσθέστε από τη βρύση κρύο νερό με λίγη πίεση ώστε να δημιουργηθεί ο αφρός του σαπουνιού και να διαλυθούν τα λίπη, ακολούθως αδειάστε το χλιαρό νερό της κατσαρόλας στο νεροχύτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου