Υλικά:
- 800 Γραμμάρια κολοκύθα κόκκινη καθαρισμένη και κομμένη σε μέτρια καρέ
- (Αν δυσκολεύεστε στο καθάρισμα της κολοκύθας μπορείτε να την αγοράσετε καθαρισμένη στα μάρκετς ή σε επιλεγμένα μανάβικα).
- 1 Μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 πράσα ψιλοκομμένα (μόνον τον λευκό κορμό τους) [*]
- 3 Μέτρια καρότα κομμένα σε μικρά καρέ
- Γλυκοπατάτα κόκκινη μικρή (ή 1 λευκή πατάτα μικρή) κομμένη σε μικρά καρέ
- Χυμό από 1 ώριμο γλυκό πορτοκάλι
- 1 Σκελίδα σκόρδου κομμένη στα τέσσερα
- 1 κουταλάκι του γλυκού σπαστό, κουρκουμά
- Μία μπουκίτσα πιπερόριζα (τζίντζερ) χωρίς τη φλούδα της, τριμμένη ή 1 κουταλάκι πιπερόριζα σε σκόνη
- 1 Κουταλάκι βούτυρο μαγειρικό ή μαργαρίνη [1] κατ' επιλογήν προαιρετικά
- 3 κουταλιές κρέμα γάλακτος, light κατ' επιλογήν
- Αντί για βούτυρο και κρέμα γάλακτος μπορούμε να προσθέσουμε μισό ώριμο αβοκάντο λιωμένο και σοταρισμένο με τα υπόλοιπα λαχανικά
- ..... [2] (στις παρατηρήσεις μετά την συνταγή)
- 1 κρασοπότηρο ημίγλυκο κρασί με καλό άρωμα (κόκκινο ή λευκό)
- Αλάτι και λεμονοπίπερο
- Βάζουμε μία κατσαρόλα στην εστία και ρίχνουμε 3 κουταλιές λάδι.
[3] Ανάβουμε την εστία σε χαμηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε το καρότο, το κρεμμύδι, το πράσο, το σκόρδο,τον κουρκουμά, αλατοπίπερο, και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.Σβήνουμε με το κρασί ανακατεύοντας για 1 λεπτό
Προσθέτουμε την γλυκοπατάτα ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά.
Στο τέλος ρίχνουμε και την κολοκύθα με την πιπερόριζα ανακατεύοντας όλα τα υλικά για 1 λεπτό ούτως ώστε να αναμιχθούντα αρώματα των υλικών.
Στο τελευταίο βήμα προσθέτουμε στο φαγητό τον χυμό του πορτοκαλιού και νερό που το έχουμε ζεστάνει, μέχρι να καλύψει τα υλικά μας έως και 3 δάκτυλα πάνω από την επιφάνειά τους.
Βράζουμε το φαγητό μέχρι να μαλακώσει η πατάτα και η κολοκύθα (δοκιμάζουμε πιέζοντας 1 κομμάτι κολοκύθας και πατάτας με το κουτάλι).
Όταν μαγειρευτούν τα υλικά κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την εστία.
Προαιρετικά προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο και την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας το φαγητό. Αλλά, και χωρίς αυτές τις λιπαρές ουσίες η σούπα είναι νοστμότατη.
- Ακολούθως αναδεύουμε την κολοκυθόσουπα εφόσον πρώτα κρυώσει με το ραβδομπλέντερ ή μέσα σε ένα multi
- (Ποτέ δεν αναδεύουμε καυτά φαγητά με τις μηχανές ανάδευσης εκτός εάν το αναφέρει ο κατασκευαστής στις οδηγίες χρήσεις)
- Σερβίρουμε σε πιάτο ή σε μπολ προσθέτοντας στη μέση της σούπας 1 κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι (προαιρετικά) πασπαλισμένο με γλυκιά πάπρικά.
- Εναλλακτικά Σερβίρουμε την σούπα με τριμμένο κεφαλοτύρι στην επιφάνειά της ή σπιτικά
crouton με παρμεζάνα. - Ρίχνουμε στην επιφάνεια της σούπας μερικές σταγόνες λάδι.
- [*] Δεν προσθέτουμε στο φαγητό το πράσινο μέρος των πράσων γιατί θα αποκτήσει γεύση πικρή και θα μας αλλοιώσει το χρώμα της.
- [1] Το μαγειρικό βούτυρο δεν περιέχει καζεΐνη με αποτέλεσμα αυτό να μη μαυρίζει κατά το σοτάρισμα.
- [2] Πολλοί προσθέτουν στην σούπα έτοιμο ζωμό λαχανικών ή ζωμό κρέατος για να ενισχύσουν το άρωμα και την γεύση της ??? Με τόσα φρέσκα λαχανικά και μπαχαρικά που προσθέτουμε θεωρώ προσωπικά περιττή αυτή την κίνηση. Τα συντηρητικά των συσκευασμένων μυρωδικών είναι περιττά μέσα σε μία τόσο γευστική και υγιεινή σούπα.
- [3] Το υλικά δεν τα τσιγαρίζουμε αλλά τα σοτάρουμε σε χαμηλή έως και μέτρια θερμοκρασία μαγειρέματος. Δεν θέλουμε καμένα υλικά αλλά τρυφερά και αρωματισμένα. Δώστε τον χρόνο στα υλικά σας να σοταριστούν ήρεμα μέχρι να μαλακώσουν
- Αν θέλουμε η σούπα μας να γίνει πιο αραιή μετά την ανάδευση στο multi προσθέτουμε λίγο καυτό νερό και την βράζουμε για 5 λεπτά ακόμη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου