Άλλη μία γιορτινή συνταγή με νόστιμα ατομικά ψωμάκια εύκολη και γρήγορη._
Υλικά:
- 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 Φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 Κούπα γάλα πλήρες (250 ml)
- 80 Γραμμάρια βούτυρο λιωμένο (όχι μαργαρίνη)
- 2 Αυγά (μόνο τους κρόκους)
- Και ένα αυγό ολόκληρο χτυπημένο, για το άλειμμα των ψωμιών
- 1 Κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 Κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- Νερό όσο τραβήξει η ζύμη
Εκτέλεση:
- Σε μία λεκανίτσα αδειάζουμε το αλεύρι και τη μαγιά ανακατεύοντάς τα
- Ανοίγουμε μία λακκούβα στη μέση με το χέρι μας και αδειάζουμε τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής
- Ανακατεύουμε με το χέρι μας όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη και αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό
- Αφήνουμε σκεπασμένη τη ζύμη με μία πετσέτα για μισή ώρα
- Μετά παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη και τα κάνουμε στρογγυλές μπαλίτσες στομέγεθος ενός πορτοκαλιού, πατώντας τες λίγο να πλατυνθούν ελαφρώς
- Όταν τελειώσουμε τη διαδικασία αφήνουμε σκεπασμένες με την πετσέτα τις μπάλες της ζύμης για μισή ώρα
- Περνάμε τις επιφάνειες τους με πινέλο κουζίνας βουτηγμένο σε χτυπημένο αυγό
- Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί με στρωμένη λαδόκολλα, και τις ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν ένα σκούρο ξανθό χρώμα.
- Όταν ψηθούν βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και ψεκάζουμε ελαφρά τις επιφάνειες των ψωμιών με λίγο νερό.
- Σκεπάζουμε το ταψί με μία πετσέτα μέχρι να κρυώσουν._
Κατ' επιλογή προσθέτουμε στην ζύμη και κομματάκια καρυδιού
Vasileios
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου