ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Προσαρμόζουμε πάντα της διατροφικές μας συνήθειες σύμφωνα με τις οδηγίες διατροφολόγου και δεν επιλέγουμε τα μενού μας ανεξέλεγκτα.
Όσοι ακολουθούν ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο, εφαρμόζουν τις συνταγές του ιστολογίου με δική τους ευθύνη.




Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

ΧΤΕΝΙΑ (SCALLOPS)

Νόστιμο οστρακοειδές με γλυκιά γεύση και πολλά θρεπτικά συστατικά (Ω3, πρωτεΐνη, ψευδάργυρος, ...).
Πολλοί οι τρόποι μαγειρέματος.
Θα συνταγογραφήσουμε 2  τρόπους:  
Έναν ασιατικό με φρουτώδη γεύση και έναν δικό μας παραδοσιακό.

1ος τρόπος
Υλικά:
  1. 6-10 Χτένια ξεριζωμένα από το κέλυφος  πλυμένα και στεγνωμένα με χαρτί κουζίνας
  2. 1 ποτήρι από χυμό πορτοκαλιού φρέσκο ή συσκευασμένο
  3. ½ ποτήρι λευκό κρασί (ή 1 σφηνάκι βότκα)
  4. ½ Κούπα πράσο ψιλοκομμένο
  5. ½ Κούπα καρότο
  6. 1 Κουταλάκι πιπερόριζα (τζίντζερ) ψιλοκομμένο
  7. 1 Κουταλάκι του γλυκού μέλι
  8. Φρέσκο βούτυρο ή βούτυρο καρύδας, ή λάδι
 Υλικά για το σερβίρισμα:
  1. Ένα Φλιτζανάκι σπόρους από ρόδι
  2. Πρασόχορτο ψιλοκομμένο ή ξηρό μαϊντανό
  3. Πράσινη σαλάτα με καρότο ή 1 φέτα αβοκάντο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
Για τη σάλτσα
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε 1 κουτάλι βούτυρο ή λάδι
Προσθέτουμε πράσο, πιπερόριζα, καρότο και σοτάρουμε ελαφρώς τα υλικά μας μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν λίγο.
Σβήνουμε με το κρασί ανακατεύοντας και προσθέτουμε το μέλι και τον χυμό πορτοκαλιού.
Αφήνουμε να βράσουν για 5-10 λεπτά.
Κατεβάζουμε από την εστία το τηγάνι και αφήνουμε στην άκρη τη σάλτσα μας να κρυώσει.
Κατόπιν βάζουμε τη σάλτσα στο μπλέντερ και την αναδεύουμε για να ομογενοποιηθούν τα υλικά της.
Προαιρετικά σουρώνουμε τη σάλτσα μας για πιο ντελικάτη υφή.

Για τα Χτένια:
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το βούτυρο ή το λάδι και προσθέτουμε τα Χτένια μας.
Τα σοτάρουμε ελαφρά για 3-4 λεπτά και στις δύο πλευρές τους μέχρι να πάρουν σκούρο ξανθό χρώμα.
Αν κατά το σοτάρισμα βγάλουν νερό δεν το πετάμε αλλά το αδειάζουμε στην έτοιμη σάλτσα μας.
Σερβίρουμε τα Χτένια σε ένα πιάτο προσθέτοντας τη σάλτσα και τη σαλάτα (ή το αβοκάντο).
Συνοδεύουμε με λευκό κρασί ή βότκα

2ος τρόπος μαγειρέματος:
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε 1-2 κουταλιές λάδι ή 1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο, ή βούτυρο καρύδας.
Προσθέτουμε  τριμμένο σκόρδο, κρεμμυδάκι φρέσκο και τα σοτάρουμε 3-4 λεπτά.
Σβήνουμε με ½ ποτήρι λευκό κρασί και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να εξατμιστεί το οινόπνευμα και να δέσει η σάλτσα

Για τα Χτένια ακολουθούμε την ίδια συνταγή μαγειρέματος.
Σερβίρουμε στο πιάτο και το συνοδεύουμε με λευκό κρασί, ούζο, ή ρακί

Tips:
Για το σοτάρισμα συνιστάται το μαγειρικό βούτυρο από το οποίο έχει αφαιρεθεί η καζεΐνη και έτσι δε μαυρίζει από τη μεγάλη θερμοκρασία της εστίας.

Τα Χτένια τα σοτάρουμε μόνο στην επιφάνειά τους ελαφρώς αφήνοντας μαλακό το εσωτερικό τους για να μη σφίξει.
Bill cooking  

Παρατήρηση:
Ορισμένοι άνθρωποι είναι αλλεργικοί στα θαλασσινά εδέσματα και θα πρέπει να προσέχουν τις επιλογές στη διατροφή τους.
Επίσης να διευκρινίσω ότι τα θαλασσινά οστρακοειδή, τα μαλάκια και δεκάποδα οστακιδή περιέχουν αρκετή χοληστερίνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες

Δημοφιλείς αναρτήσεις