Νόστιμη συνταγή και εύκολη
Υλικά:΄
1 φιλέτο μπακαλιάρου (χωρίς κόκαλα) ξαρμυρισμένο
3 κρεμμύδια
2 ή 3 σκελίδες σκόρδου
1 πιπεριά Φλωρίνης καθαρισμένη και κομμένη
1 μεγάλη τριμμένη τομάτα
3 πατάτες μέτριες, κομμένες κυδωνάτες
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
Αλάτι, πιπέρι
1/3 του φλυτζανιού λάδι
Εκτέλεση:
Σε ένα ταψί βάζουμε όλα τα υλικά μας εκτός από το ψάρι , τα αλατοπιπερώνουμε και τα ανακατεύουμε καλά ώστε να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μας.
Βάζουμε το ταψί με τα υλικά στο φούρνο (200 βαθμούς θερμοκρασία) για μισή ώρα.
Κατόπιν το βγάζουμε από το φούρνο και προσθέτουμε το ψάρι με το δέρμα του προς τα πάνω.
Ακολούθως με ένα κουτάλι περιχύνουμε με τη σάλτσα του ταψιού την επιφάνια του ψαριού.
Ρίχνουμε μισό κρασοπότηρο νερό, κουνάμε λίγο το ταψί με το χέρι μας οριζόντια και το βάζουμε ξανά στο φούρνο ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς.
Αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί μέχρι να καραμελώσουν τα υλικά (30 - 40 λεπτά περίπου)
bill cooking
Tips:
Την πλευρά του ψαριού (όταν έχουμε φιλέτο από ψάρι) με το
δέρμα την τοποθετούμε στο ταψί προς τα επάνω για να ξεροψηθεί και την πλευρά με
το ψαχνό στην κάτω μεριά του ταψιού για να μην ξεραθεί.
Πληροφορίες:
Τα ψάρια τα πάστώναν την εποχή που δεν υπήρχαν ηλεκτρικά ψυγεία.
Κατ' αυτό τον τρόπο στις ορεινές περιοχές που δεν υπήρχαν θαλασσινά αλιεύματα τα νοικοκυριά είχαν επάρκεια ψαριών όλο το έτος, προς βρώσιν.
Το ίδιο συνέβαινε και με τα κρέατα. Οι νοικοκυρές τα πάστωναν ή τα κάπνιζαν με ξύλα ή και αρωματικά βότανα για να έχουν επάρκεια κρέατος όλο το χρόνο, ελλείψει ηλεκτρικού ψυγείου βεβαίως, βεβαίως.
Στις ημέρες μας αυτά τα εδέσματα συνεχίζουν να υπάρχουν για γαστρονομικούς και μόνον λόγους.
bill cooking
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου