Την ονομασία τους την έδωσαν οι πρόγονοί μας λόγω του σχήματός τους. Έχουν το σχήμα φακού.
Υλικά:
300 γραμμάρια φακές, χονδρές ή ψιλές καλά πλυμένες
1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη και λίγο πελτέ
1 μικρό καρότο κομμένο σε ροδέλες
Αλάτι, πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο ή άλλο ξύδι
1 κουταλιά του γλυκού πολτό ελιάς
2 δαφνόφυλλα
1/2 ποτήρι λάδι
Εκτέλεση:
Βάζουμε στην κατσαρόλα τις φακές και νερό έως και 3 δάκτυλα πιο πάνω από τις φακές και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τον πολτό ελιάς.
Τις αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να βράσουν καλά.
Προσέχουμε κατά διαστήματα να είναι επαρκές το νερό.
Όταν σβήσουμε την εστία ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον πολτό και ανακατεύουμε με την κουτάλα για να διαλυθεί καλά σε όλο το φαγητό. Προσέχουμε το αλάτι που θα βάλουμε στην αρχή γιατί ο πολτός της ελιάς είναι αλμυρός.
Tips:
Οι φακές και όλα τα όσπρια πρέπει να βράζουν καλά για να γίνεται πλήρης απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών τους από τον οργανισμό και να μην ταλαιπωρούν το στομάχι μας.
Η απορρόφηση του σιδήρου επιτυγχάνεται με την λήψη βιταμίνης C (π.χ. ένα πορτοκάλι μετά το γεύμα), αλλιώς ο σίδηρος αποβάλλεται από τον οργανισμό μας
Τα φετινά όσπρια είναι πάντοτε ευκολόβραστα αλλά... προσοχή να μην τα αναμειγνύουμε με περσινά γιατί τα μισά θα βράζουν γρήγορα και τα υπόλοιπα θα παραμένουν σκληρά.
1 Κούπα του τσαγιού φακές φτάνουν και περισσεύουν για το γεύμα μας, περισσότερη ποσότητα θα μας δώσει πολλές θερμίδες και αρκετές ώρες στην διαδικασία της πέψης.
Πάντοτε συνοδεύουμε τα όσπρια με μία σαλάτα, και συμπληρώνουμε το γεύμα μας με μία κουταλιά της σούπας ταραμοσαλάτα ή 2-3 τσίρους ή ένα κομμάτι ανθότυρο.
bill cooking
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου